fbpx

Éreztél már intenzív sóvárgást, vágyakozást vagy belefeledkezést a gyászba amikor valaki közeli hozzád tartozód meghalt? Okozott szenvedést vagy azt érezted, hogy nehéz egyáltalán működni, tevékenykedni?

Talán majdnem mindenki érzett már így. Ez azért van mert egy jelentős érzelmi veszteségre, mint a halál ezek természetes reakciók.

Gyász kapcsán gyakran hallom, hogy ez olyan, mint egy rossz álom. Nehéz koncentrálni és gyakran elszigeteltnek, magányosnak érzik magukat a gyászolók.

A gyász nem patológiás működés és nem jelent semmiféle zavart. Sőt, azok, akik nem képesek érezni, náluk van valami zavar. Amikor mentális zavarról beszélünk, az agyunkkal van valami gond.

Amikor gyász folyamaton mész keresztül, az agyad azt sugallhatja, hogy valami nincs rendben, de ez nem igaz. Az igazi gond az, hogy senki sem tanította meg, hogyan éld meg ezt egészségesen. Az agyadat szeretnék meggyógyítani, holott a szíved tört össze.

Természetesen hallasz intellektuális megjegyzéseket jó szándékú barátoktól, hogy „Foglald el magad!” vagy „Az idő minden sebet begyógyít”. Amikor ezek nem válnak be, azt gondolod, hogy veled van a baj. Az a probléma, hogy a gyászolók nem a megfelelő eszközt kapják meg gyógyulásuk érdekében.

Emberekként úgy vagyunk megalkotva, hogy az érzések széles skáláját megéljük az édestől a keserűig. Éppen ezért megtapasztaljuk a gyászt is, ami veszteségekből ered.

Hamis feltevés, hogy nem lehet feldolgozni a veszteségeket. Ez pedig állandósítja a téves eszméket. A Gyászfeldolgozás Módszer® megalkotója vietnámi veterán és a Gyermekét is elveszítette. A Kent Egyetemen végzett kutatás szerint a Gyászfeldolgozás Módszer® bizonyított hatékonyságú az érzelmi fájdalmak gyógyításában. Ez az egyetlen gyász támogató program, ami megkapta ezt az elismerést.

A veszteség elkerülhetetlen. Amikor a gyászolók nem tudják, hogy van döntési lehetőségük, megrekednek a fájdalomban és elakadnak a gyász folyamatában.

Ne engedd, hogy bárki időkeretet adjon, kategorizáljon, vagy megmondja, meddig kellene gyászolnod, mert különben megrekedsz a folyamatban. Az érzéseid természetesek, normálisak, és egyediek, mint Te. Ehelyett tudnod kell, hogy a feldolgozás létező lehetőség, ha hajlandó vagy beletenni a munkát. Minden gyászolómnak ez az élmény a sajátja.

Nem értek egyet azzal a hozzáállással, miszerint néhány pirula alkalmazásával kezelni lehet a gyászt. Van olyan eset, hogy átmenetileg alkalmazható bizonyos tünetek enyhítésére, erre is van tapasztalatom, de gyógyszerrel nem lehet orvosolni az érzelmi fájdalmakat. A gyógyszerek csak bénítják a fájdalmat és ettől másképp érezhetik magukat, így tompítják a gyász és veszteség érzését, de tartós megoldást nem adnak. Itt van a kulcs: a gyógyszerek által másképp érezzük magunkat, de nem jobban.

Tévedést azt hinni, hogy intellektuálisan vagy gyógyszerekkel bármit helyre lehet hozni.

Ha valóban meg akarsz gyógyulni egy jelentős érzelmi veszteséged után, írj rám messengeren és beszéljünk az érzéseidről, helyzetedről!

(Grief Recovery®)