fbpx

A Módszerről

"Mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…" John W. James, Russel Friedman

A gyász

A gyász a veszteségre adott természetes és normális emberi reakció. A gyász mindazoknak a merőben ellentétes érzelmeknek az összessége, amiket egy nagy változás vagy életünk addig megszokott rendjének felborulása okoz. A probléma az, hogy amit a társadalmunkban azzal kapcsolatban tanultunk, hogy hogyan kezeljük a gyászt, nem normális, nem természetes és nem segítő.

Gyászunk gyakran olyan, mint az elhanyagolt kert. Tudjuk, hogy foglalkozni kellene vele, de nem akarunk tudomást venni róla. Lehet, hogy egy darabig ki tudjuk verni a fejünkből, de mégis csak ott van és annál félelmetesebbé válik, minél tovább próbálunk úgy tenni, mintha nem létezne. A hagyományos gyász munka arra bátorít bennünket, hogy beszéljünk a kertről, esetleg meg is hallgatjuk mások elbeszéléseit, hogyan tették rendbe a sajátjukat, közben pedig a miénket szép lassan teljesen benövi a gaz. A gyászfeldolgozás során megkapod a gaz felszámolásához szükséges eszközöket, miközben melletted vagyok. Minden munka könnyebb, ha megvannak hozzá a megfelelő szerszámok és van valaki, aki megmutatja, hogyan kell azokat hatékonyan használni. Sőt, minél többet használod ezeket az eszközöket annál hatékonyabbá válnak.  

A feldolgozatlan gyász

A feldolgozatlan gyászt szinte mindig az okozza, hogy azt kívánjuk, bárcsak valamit másképpen, többet vagy jobban tehettünk, vagy mondhattunk volna. A ki nem mondott érzelmi kommunikációról szól. A feldolgozatlan gyász veszélyezteti egészségi állapotunkat, ugyanis hosszú ideig fennáll a megemelkedett stressz-szint, mely növeli a súlyosabb betegségek kialakulását.

A veszteségek feldolgozása után bekövetkező változások:

– megbékélés és elfogadás

– nyitottság új kapcsolatokra

– életkedv, energia visszaszerzése

„A feldolgozás azt jelenti, hogy visszakapjuk kellemes emlékeinket, anélkül, hogy lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat árnyékolná be őket.” (J. W. James – R. Friedman)

A Módszerről

Nem terápia, nem tanácsadás, hanem mentális egészséget javító strukturált önsegítő program, mely terápiás hatással bír. Egymásra épülő gyakorlatok által érzelmeinkkel dolgozunk.

Hiszen a gyász a szíveket töri össze, nem a fejeket. Minden próbálkozásunk, hogy szívünket a fejünkkel gyógyítsuk meg, kudarccal jár, mivel értelmünk nem megfelelő eszköz erre.” (John W. James, Russel Friedman)

Egy önismereti út, életre szóló befektetés, mely ezután segít megküzdeni a veszteségekkel, változásokkal.

A Gyászfeldolgozás Módszer® hatékonyságát a Kent State University (Ohio, USA) munkatársai, Dr. Rachael D. Nolan és Dr. Jeffery S. Hallam vetette tudományos vizsgálat alá, melynek eredményeit 2019 februárjában publikálták az American Journal of Health Education szaklapban. A kutatás megállapította, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer® cselekvésprogramnak köszönhetően statisztikailag szignifikáns mértékben javult a résztvevők érzelmi jólléte. „A Gyászfeldolgozás Módszer egy bizonyítékok által informált (evidence-informed), gyakorlatorientált program, ami hatékonyan csökkenti a gyász tüneteit és segíti a gyász feldolgozását.”

Gyászfeldolgozás Módszer specialista logo

Hogyan működik online a Gyászfeldolgozás Módszer®?

w

Kapcsolatfelvétel és tájékoztatás

Először telefonon egyeztetünk és elmondod, hogy milyen veszteség miatt kerestél meg. Tájékoztatlak néhány gyakorlati tudnivalóról a programmal kapcsolatban.

Találkozás

Időpontot egyeztetünk és legalább 8  alkalommal találkozunk Signal alkalmazáson keresztül vagy személyesen, illetve csoportban 8 alkalommal.

Támogatás

Kísérlek és támogatlak gyászodban. Megosztom Veled saját élményemet és amit a gyászról tudok. Az online részvételen kívül pedig a Te részed az, hogy elvégzed az otthoni szívmunkát.

Online foglalkozásokon vagy  személyesen Baján várlak veszteséged feldolgozására egyénileg vagy csoportban.