fbpx

Vélemények

Sok év gondolkodás és főként bátorságmerítés után elhatároztam, hogy elmegyek hozzád és segítséget kérek, hogy fejlesszem önmagam és túl lépjek az életemben ért sérüléseken. Azért kerestelek meg, mert szüleim válása nagy fájdalom volt és egy kapcsolatomban bántalmazást is éltem meg. Teljes mértékben úgy érzem, hogy a legjobb döntés volt hozzád elmenni. Azóta magabiztosabbnak és nyitottabbnak érzem magam, jobban ki tudom fejezni az érzelmeimet. Ez alatt a pár hónap alatt megismertem a működésem és rájöttem, hogy bizonyos dolgokat mi miatt csinálok. Családtagjaimmal való kapcsolatom hatalmas fordulatot vett, pozitív irányba. Hálásan köszönöm mindezt! Nagyon köszönök mindent, hétvégén voltunk ballagáson és a családdal jót tudtam beszélgetni és nem voltam annyira befeszülve mint régebben. Úgy gondolom, hogy ez neked és a módszernek köszönhető.

Mindenkinek ajánlom Mártit, benne egy olyan megértő, elfogadó és empatikus személyt találtok, akire a legféltettebb titkaitokat is rábízhatjátok.

K.A.

Ady Endre: Az Úr érkezése

„Mikor elhagytak,

Mikor a lelkem roskadozva vittem

Csöndesen és váratlanul

Átölelt az Isten.“

Mindenkinek máskor jöhet el az életében az a pillanat amikor úgy érzi, hogy segítséghez kell fordulnia. Amikor már úgy érzi, hogy nehéz szívvel ébred reggel, nehezen megy a nap. Mert sok a teher és a hosszú évek során felgyűlt le nem rendezett konfliktus, csalódás, megbánt esemény. Én is ilyen állapotban kerültem Márti kezei közé. És mondhatom, a legjobb kezekbe kerültem.

Márti nagyon türelmes, vér profi, végtelenül őszinte és alapos. A legjobb segítség, akit el tudok képzelni egy sikeres énmunkához. Maga a terápiás eszköz újszerű, új megvilágításba helyezi a kapcsolatokhoz való hozzáállást. Nagyon hatásosnak bizonyult. Viszont még így sem ússzuk meg az önmunkát, amihez bátorság és kitartás kell. Cserébe garantált a siker, ami minden nehézséget megér.

A siker pedig nem más minthogy a sok elvarratlan szálat, sok apró tüskét sikerül feldolgozni, és begyógyítani a sebeket. Időigényes a folyamat, míg a múltat helyén tudjuk kezelni, a jelen könnyebb lesz, és a jövőhöz új eszközrendszert kapunk, amivel az új kihívásokat, veszteségeket jobban tudjuk kezelni.

Nagyon nagy hálával tartozom Mártinak azért, hogy foglalkozott velem, hogy tanulhattam tőle magamról, másokról. Külön hálás vagyok azért, hogy a keresztény értékrendszer egy másik dimenziót is nyitott az egész kérdéskörre.

Mindenkinek ajánlom Mártit meleg szívvel, az első lépés lehet a legnehezebb beismerni, hogy baj van. Viszont onnantól kezdve Márti nem engedi el a kezünket, és végig kísér az összes fájdalmon át a gyógyulásig.

H.F.A.

Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor minden kicsúszik a keze közül. Különös érzés az, amikor az ember szembesül az elmúlással és látja a szeretteit, ahogyan elkezdenek távolodni ettől a világtól. Engem egy ilyen élmény vezetett Mártihoz. Édesanyám leépülése és az életről való lemondása volt az, amit annyira tehetetlenül és veszteségélménynek éltem meg, hogy úgy éreztem, ezt nem bírom egyedül, mindenképpen segítségre van szükségem ahhoz, hogy megőrizzem a józan eszem. A program során aztán számos olyan el nem gyászolt veszteségélmény került felszínre, amelyet azt hittem, hogy már rég helyretettem magamban, de igaziból csak a szőnyeg alá söpörtem valamennyit. A közös munka segített ezektől elbúcsúzni, és úgy érzem, végleg magam mögött hagyhattam régi, gyermekkori emlékeket is, amelyek egyébként még a közelmúltban is hatással voltak az életemre. Márti az alkalmak során mindig segített tisztán látni az eseményeket, bátorított és fogta a kezem, együtt haladt velem az önismeret és az elengedés útján. Úgy éreztem, hogy biztos kezekben vagyok, és ami különösen jó élmény volt, hogy a program végére megtanultam azt is, hogyan tartsam meg magam a mindennapokban. Olyan minőségi változáson mentem keresztül az elmúlt 3 hónap alatt, amelynek köszönhetően megtanultam meghúzni a határokat, kifejezni a szükségleteimet, megtalálni a prioritásokat és a számomra igazán fontos dolgokra összpontosítani. Mártinak a programnak és a saját munkámnak köszönhetően ma egy olyan életet élhetek, amit mindig is szerettem volna. Valóban igaz az, hogy befektetett munka mindig megtérül és egy ilyen mentorral bátran ajánlom mindenkinek ezt a bár fájdalmas, de ugyanakkor felszabadító önismereti utazást.

Most stabilnak érzem magam. Pont múltkor jutott eszembe, hogy megkérdezted a program elején, hogy mit szeretnék, mi változzon majd ha vége: és azt hiszem mondtam a határhúzást, a tudatosságot, meg hogy jobban megélhessem az anyaságomat és a nőiességemet. És ezeket mind érzem.

Kriszti

Kedves Gyászolók!

A férjem egyik napról a másikra úgy döntött elhagy egy másik nőért. Rettenetesen összetörtem, 24 éves vagyok, de volt olyan pont mikor úgy éreztem nincs tovább és sosem leszek jobban.

Nagyon hálás vagyok ezért a programért és a segítőmért, nagyon sokat segített. Sokat koncentráltam magamra és a gyógyulásra. Ha ez nincs valószínűleg csak őrlődtem volna magamban és csak az idő telik, de nem sikerült volna a gyógyulás. A folyamat sokszor nehéz volt, sokszor nehéz volt a koncentráció, de ahogy haldtunk a vége felé, úgy lett egyre könnyebb. Őszintén, fordult meg a fejemben, hogy feladom, de örülök, hogy nem tettem. Eltelt 2 hónap, és a változás mindenkinek feltűnt a környezetemben. Ha visszagondolok milyen volt a kezdet, el sem hiszem, hogy ennyire jól vagyok most. Sok tehertől megszabadultam, korábbiaktól is, amikkel tisztában sem voltam. Változott a hangulatom, az emberekkel való kapcsolatom, magához az élethez való hozzáállásom.

Szívből ajánlom Mindenkinek, akinek életében valamilyen szívfájdalmat kellett megélnie, vagy éppen most próbál megbirkózni vele.

Minden gyászolónak rengeteg erőt és kitartást kívánok! Ne adjátok fel!

Nagyon köszönöm Márta!

Viktória

Márti és az én történetem

Két és fél évvel ezelőtt egy rövid, súlyos, azonban nem végzetes betegség következtében az édesanyám mégis meghalt. Arcul csapott a halálhíre, hiszen fél órával azelőtt még azt mondták, minden rendben, másnap jöhet haza a kórházból. Sajnos nem így lett. Jöttek a szokásos vigasztaló szavak, amik nem igazán segítettek. Egy idő után Istenbe kapaszkodva, úgy éreztem, hogy túl vagyok a gyászon. De két év után jelentkeztek olyan egészségügyi problémák, amik addig soha. Mikor már nem tudtam, kihez forduljak segítségért, megkerestem a betegségeim lehetséges pszichés okait, és egyértelműen az anya-gyermek kapcsolat problémájára utaltak. Ekkor tudatosult bennem, hogy bizony nem vagyok túl a gyászon, valamit tennem kell. Rátaláltam a Gyászfeldolgozás Módszerre, és ezen keresztül Mártira. Életem egyik legjobb döntése volt az, hogy felkerestem őt.

Végtelen türelemmel, megértéssel, támogatott a gyászfeldolgozás útján. Márti nemcsak édesanyám elvesztésének feldolgozásában segített, hanem rávilágított arra, hogy volt még az életemben számos olyan traumatikus helyzet, amit a feldolgozás helyett elfojtottam, jó mélyre rejtettem. Ezeket szépen sorban felszínre hoztuk, és Márti vezetésével fel is tudtam dolgozni. A találkozásaink során mindig szó esett az aktuális problémáimról, változásokról az életemben. Ez is sok erőt adott nekem, mert nem könnyű a „szívmunka”. Volt szomorúság, sírás, felismerés, megkönnyebbülés, nevetés. Olyan volt a folyamat, mint amikor cipelsz egy nagyon nehéz zsákot, és szépen sorban kipakolod belőle a kisebb-nagyobb csomagjaidat, és a végén azt érzed, hogy már nincs is súlya. 

Jó szívvel és szeretettel ajánlom Mártit, mert a gyászfeldolgozás módszertani ismerete mellett hatalmas tudással rendelkezik, türelme végtelen, kedvessége különleges. Köszönöm, Márti, hogy végig vittél ezen az önismereti úton!

Mindig hálás leszek Neked!

Kriszti

Bármilyen veszteség ért, ami ellen nem tudtál tenni, gyászként kell felfogni. Senki nem tanította meg, hogyan éljünk kiegyensúlyozottan a világban, ami akarva-akaratlanul fájdalmat okoz. Hogyan tudunk együtt élni az emlékekkel, hogy mégse húzzanak le? Átírni a múltat? Nem lehet. Kihúzni a csúnya szálakat a szövetből? Viszont azzal azt is kitörölnénk, amitől én én vagyok, gyöngébbé válna az egész textília.

10 év alatt több lelkigondozónál is jártam, hosszú periódusokban. Valameddig eljutottam, de nem sikerült továbblépni, ezért kezdtem el a gyászfeldolgozást. Valószínű az lehet a hiba először is, hogy el se kezdjük a gyászfeldolgozást, mert nem hisszük el, hogy lehet az élet másmilyen is.

Megkönnyebbültem, hogy a terápia végére értem. Nincs szívritmuszavarom, de abban a pillanatban, ahogy kimondtam, hogy kész, végeztünk, egyet és akkorát dobbant a szívem, hogy azt hittem, szétrobban a mellkasom. Lehet, hogy a szervezetem így könnyebbült meg? Milyen változást észlelek? Mintha több időm lenne. Nem veszem annyira véresen komolyan az életet. Ettől vidámabb vagyok.

Mindig csodát várunk. Lehetőleg olyat, hogy a sült galamb repüljön a szánkba. Pedig lehet, hogy meg kell érte dolgozni, és akkor is olyan lassan, hogy alig vesszük észre? Aki sose járt lelkigondozásra, az most kezdje el. Úgy tűnik, a Gyászfeldolgozás vitt a legtovább az összes terápia közül. Azt hiszem, a Gyászfeldolgozás Módszer® a kapcsolatok oldaláról közelíti meg az egyént, ezért sikeres.

Köszönöm a türelmedet: A

Egy ideje már követtem Márta írásait és sokszor éreztem úgy, mintha rólam is szólnának. Sajnos mindig halogattam a segítségkérést, valahogy úgy éreztem, úgy is jobban leszek, meg fog oldódni minden, de csak minden egyre rosszabb lett. Mikor már tényleg a legnagyobb szükségem volt a segítségre, akkor jött egy üzenet Mártától. Azonnal éreztem, hogy már maga a válaszom, az, hogy leírhattam, ami bánt, már az egy megkönnyebbülés volt számomra.

Kicsit idegenkedtem a program nevétől, hát nem is gyászolok. Azt hittem a fájdalmam csak gyásztól lehet, de tévedtem, rájöttem, hogy tele vagyok feldolgozatlan fájdalommal és igen gyászoltam, de én a gyermekkoromat. Ahogy erre rájöttem, szépen minden ment a maga útján. Sok elfeledett trauma előjött. Nagy fájdalmak törtek elő, nagy mélységekből. Rengeteg mindent megértettem, mi miért van, megértettem az összefüggéseket. Márta semmi felett nem siklott el, mindent jól átbeszéltünk. Ez egyedül nem ment volna.

A programot, aki végig csinálja Mártával és a szívmunkákra időt szán, többet ér minden kedélyjavítónál, mert felszínre kerülnek a problémákat okozó dolgok, olyanok, amikre nem is gondolnánk.

Online is nagyon jól működik a program. Márta segítőkészsége, kedvessége, odafigyelése, megértése gördülékennyé teszi a beszélgetéseket.

A köreimben nem megszokott segítséget kérni, szó szerint tabu téma, pedig nagyon fontos és szükség van rá. A program az én életemet teljesen megváltoztatta. Megtudtam hozni nagy döntéseket, amik jó hatással vannak a családomra is. Sosem késő változtatni és időt szánni magunkra.

Köszönöttel: V.

Édesanyám javaslatára kerestem meg Mártit, mivel neki már volt tapasztalata Márti terápiájával kapcsolatban. Bántalmazó házasságból léptem ki és ez évek múlva is annyira emésztett, hogy majdnem egy végzetes döntést hoztam. Először nem hittem ebben az egészben, de gondoltam talán ennél rosszabb már úgysem lehet így nincs mit veszítenem. Évek óta nem tudtam sírni, viszont már az első beszélgetésünk alkalmával elpityeregtem magam. Minden beszélgetésünk alkalmával új felismeréseket tettem saját magamban és a környezetemmel kapcsolatban is és rájöttem, hogy én is szerethető vagyok. Sok mindennel dolgoztunk az életemből, kapcsolatok, halálesetek a családban, amikről azt hittem már túl vagyok rajta, de most derült ki, hogy lelkem mélyén eldugtam őket és nem foglalkoztam velük. Amikor ezekről beszélgettünk előjött a fájdalom, majd az elengedés és megkönnyebbülés. Már nem keresem feleslegesen a válaszokat és elfogadtam a múltamat. Gyermekeimmel még szorosabb lett a kapcsolatom és már tudom nekik mutatni az utat mit tegyenek, ha negatív dolog éri őket. Olyan embereknek bocsátottam meg ez út során, akikről azt hittem, hogy soha nem fogok. Mellkasomban, lelkemben óriási megkönnyebbülés van már és szívem tele hálával Mártiért és a munkájáért. Istenhez közelebb kerültem és újra tanultam imádkozni és letenni terheimet lába elé és rábízni. Rengeteg erőt, együttérzést és támogatást kaptam Mártitól amikor már azt hittem senki nem hallgat meg. Nagyon hálás vagyok neki, hogy elvezetett egy olyan útra, amiről azt hittem nem létezik. Hála érte Istennek is!

Anikó

A közelmúltban átéltem azt, hogy nem csak haláleset okozhat mély gyászt az ember életében. Hogyha kilép az életedből valaki, akit nagyon szeretsz, hogyha egy csodaként megélt történet kártyavárként omlik össze, hogyha látod szenvedni a szeretteidet, az is nagyon mély fájdalmat és csalódást tud okozni. A gyógyulás érdekében ilyen esetben is nagyon fontos a szakember segítsége. Nekem már az a tény, hogy őszintén, nyíltan, félelem nélkül beszélhettem a problémámról, az érzéseimről, az aggodalmaimról nagyon sokat segített. Azután megértettem és megtanultam a gyászfeldolgozás különböző lépéseit. Megértettem, hogy normális az, hogyha fáj a szívem, és ezért nem kell szégyenkeznem, vagy bűntudatot éreznem. Azt is megértettem, hogy a Jó Isten nem haragszik rám azért, mert néha elkeseredek és szomorú vagyok. De azt is megtanultam, hogy nem szabad megrekedni, hanem tudatosan, a Jó Isten segítségével tovább kell lépni, új célokat kell kitűzni, örvendeni kell minden kis lépésnek. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a seb egy csapásra begyógyul és a fájdalom teljesen megszűnik. De a fontos az, hogy elkezdődik a gyógyulás folyamata. Köszönöm, Márta, hogy segítettél ebben!

Gyöngyi

Mártit már a terápia előtt ismertem és pont akkor kezdtünk el ismét beszélgetni amikor én nagyon magam alatt voltam lelkileg, egy szakításon voltam túl. Amikor megtudtam, hogy Márti foglalkozik gyászfeldolgozással gondoltam rögtön – mivel véletlenek nincsenek – bele is vágok. A folyamat során kiderült, hogy rengeteg feldolgozatlan veszteségem volt, olyanok, amelyekre nem is gondoltam volna, hogy még mindig a tudatalattimban élnek és lehet, hogy pont ezek miatt éreztem néha, minden ok nélkül, magam szomorúnak, még akkor is, ha úgy tűnt, hogy minden rendben van.  Mindamellett, hogy ez a technika segít feloldani a blokkokat, az érzelmi intelligenciát és az empátiát is növeli. Eddig fogalmam sem volt, hogy kezelhető a gyász és hogy vigasztaljak meg barátokat, rokonokat, ismerősöket, akik szomorúak mert veszteség érte őket. Megijedtem a helyzettől, mert görcsösen jó tanácsot szerettem volna adni és tehetetlennek érzetem magam, ha ez nem sikerült. Az viszont tényleg még egy hatalmas plusz volt, hogy Márti volt a segítő társam. Csakis szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Sikerült őszintén megnyílnom neki és beszélni az érzelmeimről, ezt nem sokan érik el, mindig is féltem az ítélkezésektől. Köszönöm Márti, hogy pont az ellenkezőjét bizonyítottad be és a rengeteg segítséget. A mai napig tartjuk a kapcsolatot, hiányozna, ha nem beszélnénk.

NB

Mártival együtt dolgozni maga volt a csoda. Őszinte, nyitott, érdeklődő és támogató hozzáállásával sikerült elérnie, egész pontosan elérnünk együtt, hogy ne csak jobban érezzem magam a bőrömben, hanem hosszú évtizedek után végre rálépjek a gyógyulás útjára. A sok és kemény munkának meglett az eredménye, teljesebb életet tudok élni, megtanultam azokat a technikákat, melyek a jövőben is elővehetők bárminemű gyász esetén. Jó szívvel ajánlom BÁRKINEK, akinek segítségre van szüksége veszteség, illetve gyásza kapcsán, én is jóbaráti ajánlás útján kerültem Mártival kapcsolatba. A módszer bizonyítottan működik, ehhez pedig segítőkent társul Márti. 🙂 Köszönöm Neki!

Szigeti Kata

A szüleimet még gyermekként elvesztettem.

Hallgattam a gyász témában podcasteket és egy veled készült interjúban megfogalmazódott bennem, hogy szükségem lesz a veszteségeim feldolgozására.

Hálás vagyok, hogy belefogtam a folyamatba és nagyon örülök, hogy Márti segített végig az úton.

Elvesztettem az egyetlen hozzátartozómat; nagymamámat. Úgy éreztem, hogy elnehezültem és a korábbi veszteségeim mellé már elviselhetetlenné vált a helyzetem. Nagyon hálás vagyok, hogy a múlt párkapcsolatait is lehetőségem volt lezárni és elgyászolni. Nem is sejtettem, hogy az elfojtott gyászom mennyi sok rossz döntéshez vezetett az életembe. Rengeteg erőt adott, ahhoz, hogy ne a veszteségeim határozzák meg a jövőmet. Köszönöm azt a végtelen türelmet és figyelmet, amit Mártitól kaptam. Kívánok mindenkinek, aki belevág ebbe a folyamatba kitartást, mert őszintén hiszem, hogy megéri!

Szeretettel: Lili

Márti, nagyon hálás vagyok azért az Úrnak, hogy az életem egy érzelmileg nehéz szakaszában hozott elém. Köszönöm megnyugtató és szeretetteljes lényed, ami minden alkalomhoz nagyon sokat adott. Köszönöm azt a tapintatot és érzékenységet, ahogy hozzám nyúltál és kinyitogattál. Köszönöm profizmusod és precizitásod, amellyel képviselted a veszteségfeldolgozás ezen hatékony útját.

Köszönöm a módszeren túlmutató meglátásaidat, amik nagy segítségemre voltak. Köszönöm, hogy meghitt és megtartó légkört tudtál számomra nyújtani, ahol bátran felvállalhattam az érzéseimet. Köszönöm, hogy megmutattad nekem, hogy az érzelmekkel való dolgozás mennyire gyógyító tud lenni. Köszönöm, hogy mindig rugalmasan kezelted az időpont változásokat. Köszönöm, hogy mindig megértően bátorítottál, amikor megakadtam egy-egy feladatnál. Köszönöm, hogy saját példáddal, gyógyulási folyamatoddal motiváltál. Örülök, hogy együtt dolgozhattunk ebben a nem könnyű, de annál gyümölcsözőbb folyamatban.

Szeretettel ölellek,

Réka

Mártit azért kerestem fel, mert szerettem volna, ha minden otthonról hozott dolgot a “batyumból” átnézünk és helyére teszünk. Ahogy szükségünk van fizikálisan is egészségügyi ellenőrzésekre, fontosnak tartottam, hogy ezt ilyen téren is megtegyem.

Örülök, hogy belevágtam, mert folyamatos megújulásban volt részem. Habár nem könnyű megküzdeni önmagunkkal, mégis megéri nekifeszülni, mert így tudunk továbblépni igazán. Köszönöm a bizalmi, védett környezetet, amiben bátran megnyílhattam és a rengeteg tanácsot és módszert, ami az előttem álló akadályokon is át tud segíteni. Hálás vagyok Istennek, hogy ezen időszakában az életemnek, lehetőségem volt részt venni az alkalmakon.

Eszter

Kedves Márti !

Nagyon örülök, hogy megismertelek, és hálás vagyok, hogy segítettél nekem.

Sokáig gondolkodtam, amíg végül döntöttem, hogy írok neked. Személyesen nem ismertük egymást, a FB oldaladon követtelek régóta.

Több szomorúság volt az életem során, balesetben meghalt egy kisgyerek a közeli családban, egy váratlan betegség miatt 3 nap alatt elvesztettem az édesapám, aztán édesanyám halála is nagyon megviselt, de a lányom válása volt az, amin úgy éreztem, nem tudok megnyugodni. Az volt a legrosszabb, hogy folyamatosan fájdalmas volt a vejem hiánya, akit fiamként szerettem, és már nem is tudtam kivel beszélgetni erről a fájdalomról, mivel mindenki úgy viselkedett, hogy már az az időszak lezárult…

Aztán egy év múlva a lányomnak új barátja lett, aki szimpatikus volt, de féltem nyitni, nem akartam még egy olyan fájdalmat, amit éreztem a korábbi szakítása után. Teltek a hónapok, és amikor már a közös jövőt tervezték, akkor döntöttem, hogy megkereslek.

A közös munka után érzem, hogy ez egy jó döntés volt 🙂.  Sokat sírtam, de néha nevettünk is, és megértettem okokat, és el tudtam engedni dühöt, önbírálatot és fájdalmat.

Már sokkal jobban vagyok, visszatért a lendületem, időnként énekelek, és már szomorú emlékekké szelídültek a korábbi traumák.

Nagyon köszönöm a türelmedet, kedvességed és a kitartásod, hogy engem nógassál, amikor halogatni akartam közben a problémák feldolgozását.

Mária

Egy barátnőm segítségével találtam rá Mártira, aki a férjem elvesztésével kapcsolatos feldolgozatlan gyászom során támogatott nemcsak engem, hanem a lányomat is. Habár vele nem folytatott külön terápiát, az elmondásaim alapján sok hasznos tanáccsal látott el, ami jobbá tette mindkettőnk életét.

Márti fantasztikus szakember és emberileg is nagyon közel éreztem magam hozzá, ami elengedhetetlen egy ilyen munka során. Nagyon figyelmes, nagy tudással bír és rengeteg időt fordított arra, hogy életem összes veszteségét feldolgozzam.

A program során volt lehetőségem arra, hogy sok mindent átgondoljak az életemmel kapcsolatban. Úgy érzem, hogy empatikusabbá, megértőbbé és nyugodtabbá tett. Sok helyzeten sokkal hamarabb át tudok lendülni, nem veszem Úgy a szívemre, mint régen, ezáltal valóban minőségibb és jobb életet élhetek.

Szívből ajánlom mindenkinek Mártit.

Eszter

 Drága Márti! Szeretném hálás szívvel megköszönni, amit értem tettél a terápia során, és talpra állítottál egy olyan gyászból, amiről azt gondoltam belepusztulok. A történetem leírásával talán reményt adhatok a gyászolóknak, hogy a legkilátástalanabb helyzetből is igenis föl lehet állni, minőségi életet lehet élni Márti, és a módszer segítségével. 2023 januárjában meghalt a Fiam. 16 éves volt. Leugrott a 10. emeletről. Sokkot kaptam. Hánytam, remegtem, ordítottam fájdalmamban, az izmaim napokig úgy be voltak feszülve, hogy a lépések is gondot okoztak. Voltam pszichiáternél, pszichológusnál. Jártam terápiára. Aztán eltelt fél év, és az állapotom nagyon rosszra fordult. Pánikroham pánikrohamot követett, és olyan szintű szorongást kaptam, amitől fogytam 25kg-ot, és kíséret nélkül gyakorlatilag sehova sem tudtam menni, nem tudtam fókuszálni, időnként elment a látásom. Közben itt volt a kislányom, aki 1 évesen akkor indult el, óriási figyelmet igényelve, segítségem pedig nem volt rá, ha volt is rövid ideig. Tudtam, hogy ez így tovább nem mehet, valamit tennem kell. Akkor akadtam Márti hirdetésére. Felhívtam, és úgy éreztem, Ő fog tudni segíteni nekem. És így is lett. Nem engedte el a kezem egy percre sem. Végig csináltuk a terápiát ketten. Bevallom nagyon nehéz volt, de Márti tartott végig. Ott volt számíthattam Rá, igazi társammá vált ebben a küzdelemben. És sikerült. A szorongásom elmúlt, tudok egyedül jönni-menni vezetni, a kislányom ellátása sem okoz már gondot. Tapasztalataim szerint, mindenki, aki hezitál belevágjon-e, azt tudom javasolni, hogy igen, igen és igen. Ez persze nem azt jelenti, hogy elfelejettem a Fiamat. Dehogy. Hogyan is lehetne képes erre egy anya…Viszont képes vagyok szép emlékként őrizni a szívemben Őt. A fájdalom persze most is megvan, de élhető, kezelhető formában. Aki belevág, annak az út nem lesz könnyű, de a jutalom egy új élet kezdete.

Hálás köszönettel Mártinak!

B.Á.

Sokszor megkaptam azt édesapám elvesztését követően, hogy „majd idővel jobb lesz”, „ne emészd magad”, „lépj túl”, „ne gondolj rá annyit”, „ha őrlöd magad attól nem lesz jobb” és társai. De rá kellett jönnöm, hogy segítséget kérni nem szégyen egyáltalán, sőt! Arra is rá kellett jönnöm, hogy az idő nem oldja meg ezeket a problémákat egyáltalán, csak rosszabb lesz.

Mártival már korábban is szót ejtettünk erről, hogy mivel is foglalkozik és hogy ez nagy segítségemre lenne. Nagyon sokáig dilemmáztam, hogy mit kellene tennem. Rájöttem, hogy egyetlen egy megoldás van. Szembe kell néznem a fájdalmammal és a problémáimmal. Olyan szinten el voltak nyomva bennem az érzések/fájdalmak, hogy már testi tünetek is jelentkeztek. Ott jött el a pont, hogy nem halogathattam tovább. Hiszen ép lélek ép élet szokták mondani.

És egy cseppet sem bántam meg! Hatalmas szeretettel, odaadással várt mindig Márti. Éreztem idővel, hogy neki nyugodtan megnyílhatok még ha számomra ez nehéz is volt. A folyamat során voltak olyan részek, amik nagyon nagy önfegyelmet igényeltek és nem gondoltam volna, hogy ez ilyen nehéz lesz. De abszolút megérte! Visszakaphattam a régi énem, amire már régóta vágytam. A környezetem visszajelzése alapján is sokszor megkapom azt, hogy “ez az igazi Hanna, mosolygós és pozitív kisugárzású”.

Nagyon hálás vagyok neked, hogy végig kísértél ezen az úton és szívvel lélekkel segítettél nekem, hogy ez sikerülhessen!

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki ilyen problémákkal küzd. Ha nem Márti személyében történt volna ez az egész, lehet bele sem kezdek.

Köszönöm❤️

BHL

2021 decemberében veszítettem el a párom, tragikus hirtelenséggel.

Az első, örökkévalóságnak tűnő hónapokban, azt hittem, nincs remény, hogy valaha is újra visszakapjam az életkedvemet. Próbáltam pszichológus segítségét kérni, de többszöri találkozás ellenére sem éreztem előrelépést.

Aztán az interneten keresgélve rátaláltam Mártára. Kicsit kétkedve, de megkerestem őt, és aztan belevágtam, amit nem bántam meg.

A foglalkozások során rájöttem, a veszteség feldolgozása nem arról szól, hogy elfelejtjük, akit annyira szerettünk (vonatkozzon ez páromra, szüleimre).

Idővel nem kell feltétlen fájdalmasnak, felzaklatónak lennie a sok emléknek sem, a program révén ezt is meg lehet tanulni. Mélypontok természetesen vannak, de az ember eszközöket kap ezek leküzdésére, helyes kezelésére.

Márta segítségének hála, visszakaptam az életkedvemet, es újra vannak terveim. Persze nem minden megy egyik napról a másikra, időt kell hagynunk magunknak, de fokozatosan el tudunk indulni. Ez HATALMAS lépés azok után, hogy volt olyan, amikor csak azt kívántam, bárcsak meghalnék. És azt is NAGYON FONTOSNAK tartom, hogy saját magamon kívül SENKI elvárásainak nem kell megfelelni. Egyik fontos pontja a terápiának, hogy minden gyász egyedi. Az én fájdalmamat más nem érezheti át, ahogy én sem a másikét. Valamint ez nem verseny, hogy kinek a vesztesége a rosszabb. Ezt – ha jószándékból is – sokszor, a közhelyes megjegyzésekkel együtt („az élet megy tovább, el kell engedni, XY-t sokkal nagyobb veszteség érte“, stb.) az ember fejéhez vágják, ezzel kicsinyítve a fájdalmat, tapasztalataim szerint pont olyanok, akiket még nem ért nagy tragédia. Meg kell tanulnunk elengedni mások, számunkra negatív megjegyzéseit.

Nincsenek korlátok, határok, meddig és hogyan szabad gyászolni, ezt mindenki csak maga tudhatja, érezheti, erőltetéssel sehova nem jutunk.

Az is lehet, a fájdalom velünk marad, de már nem olyan durva, kíméletlen, mint az elején. Mintha Márta segített volna levenni azt a mázsás kövekkel megrakott „hátizsákot“, aminek a terhe alatt sokszor majdnem összeomlottam.

Mindenkinek saját magának kell megtalálnia az akaratot ahhoz is, hogy a gyógyulás útján elinduljon, az oda vezető úton Márta óriási segítséget nyújt.

Hálás vagyok, amiért veszteségeim feldolgozásában irányt mutatott, támaszt nyújtott.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha megvan az akarat a változtatásra, vágjon bele a programba!

Kinga

A gyászfeldolgozás módszerre már igen összetett, sok és súlyos veszteséggel terhelt állapotban találtam rá, s nagyon örülök, hogy Mártihoz fordultam. Márti kedves, együttérző hozzáállása profi segítői kompetenciákkal párosul, így az első találkozásunktól kezdve biztonságban éreztem magam és ez így volt feldolgozási folyamatunk végéig. Hiteles személye rengeteget segített abban, hogy merjem egyre inkább megélni és kimondani az érzéseimet. Pontos iránymutatása segítségével igen alaposan tudtam magamban átdolgozni felgyülemlett veszteségeimet. Talán csak az lehetett volna még jobb, ha már hamarabb felkeresem őt. Hálásan köszönöm segítő útmutatásait!

Szívből ajánlom mindenkinek, aki érzi már, hogy fontos elindulni a feldolgozásban, de még bizonytalan abban, hogy milyen módszert és szakembert válasszon.

GyT

Egy évvel ezelőtt már hallottam egy kedves ismerősömtől Mártiról. Akkor szerettem volna felkeresni, de aztán úgy gondoltam, nem olyan vészes a „helyzetem”, megoldom magam, ura vagyok az életemnek. Egészen most júniusig tudtam halasztani a megkeresését. Akkor viszont már annyira lehúztak magukkal a múlt sebei, hogy tudtam, vagy most megkeresem, vagy nagyon nagy baj lesz.  Az első beszélgetésünk alkalmával tudtam, jó helyen vagyok. Ide kellett jönnöm. Sok gyerekkori traumát hordtam a „hátizsákomban”, amik sokszor lecsapódtak az új családomban, a férjemmel és a gyerekeimmel való kapcsolatomban. Akartam máshogy, de nem tudtam hogyan. Épp a harmadik gyermekünket vártam, és előtte elveszítettünk egy kisbabát. Szerettem volna egészséges édesanya és feleség lenni. Ez volt a legnagyobb motivációm, de mivel pont az anyaképem kapta a legtöbb sebet, nem tudtam magam erejéből olyan lenni, mint szerettem volna.

Márti nagyon együttérző volt a beszélgetéseken, és azokon kívül is kereshettem, ha épp nyomott valami. Az általa képviselt módszer az elején rengeteg “aha élményt” adott nekem. Az együtt végig járt út pedig szintén sok rácsodálkozást tartogatott. Nem mondom, hogy nem húzódzkodtam lélekben néha, de el kellett döntenem, hogy most ezt végig csinálom. Úgy pedig nem is volt olyan nehéz, hogy ő ott volt, és teljes elfogadással, megértéssel állt mellém. Úgy érzem a közös munkánk végére érve, hogy a múltam homálya kivilágosodott, és már nem nyom. Új értelmet nyertek a dolgok. Nagyon köszönöm Neki és azoknak, akik ezt a módszert kidolgozták!

Enikő

Hírtelen, váratlanul veszítettem el egy nagyon közeli barátom. Órákon keresztül voltam sokkos állapotban, nem értettem, nem bírtam felfogni, nem hittem el a történteket. Nem tudtam aludni, enni, az első hetek kimondhatatlanul nehezek voltak. Próbáltam tartani magam, nem sírni, az én családomban amúgy is nehezen mutatjuk ki az érzelmeket.  Erős vagyok, ezen is túl leszek, és majd az idő mindent megold, gondoltam. Munka és sport volt a fájdalomcsillapítóm.

Márti bejegyzéseit Facebookon követtem, olvastam már egy ideje. Az egyik Vele készített interjúban említette, hogy az elakadás jele lehet a hangulatingadozás is. Ennél a mondatnál magamra ismertem. Én épp a hangulatingadozásaimmal küzdöttem. Egyik nap úgy telt, hogy de jó élni, következő reggel alig bírtam kikelni az ágyból, nincs is értelme az életemnek. Hullámvasútaztam, borzasztó volt. Mikor azon kaptam magam, hogy már a befejezésen gondolkodom, nagyon megijedtem. Rájöttem, hogy az idő nem old meg semmit, és nekem segítségre van szükségem. Felvettem a kapcsolatot Mártival.

Márti leereszkedett hozzám a mélybe, és lépésről lépésre vezetett fölfelé. Kalandos utazás volt. Már ez első találkozás után lényegesen jobban éreztem magam. Szépen lassan haladtunk, Márti türelemmel, kedvességgel, megértéssel, figyelemmel vett körül. Hálás vagyok, hogy élek! Hálás vagyok Mártinak, minden percért, óráért, bíztatásért, bizalomért, könnyekért, nevetésért, önismeretért. Hálás vagyok, hogy segített letenni nehéz terheket. Megbékéltem az élettel, magammal, Istennel. Az vagyok, akit az Isten szeret, s szeretem azt, aki vagyok!

Nem szabad sokat gondolkodni, ha valaki azt érzi, hogy segítségre van szüksége, annak teljes szívemből ajánlom Mártit!

Szeretettel, hálával:

IMD

Véget ért egy hosszú,10 éves kapcsolatom a párommal. Közösen döntöttünk így, de én mondtam ki az utolsó szót. Azt hittem ezáltal nekem lesz majd könnyebb, de ez nem így történt. Elkezdtem ebben a témában podcasteket hallgatni és így találtam rá Mártira. Meghallgattam vele egy interjút, nagyon szimpatikus volt. Egyből el is kezdtük a közös munkát. Márti mindig tapintattal és megértő figyelemmel fordult felém. A legnehezebb, legmélyebb pontokon hihetetlen sokat segített az elérhetősége. Hangüzenetekben elmondhattam neki a nap bármely szakaszában, hogy éppen mi bánt, és nem engedte el a kezem, egyből visszareagált. A tudat, hogy valaki mellettem van nagyon sokat adott. Biztonságban éreztem magam. Voltak feladatok is. Elsősorban magammal kellett megtalálnom a kapcsolódást, leásni a kapcsolataim mélyére, mivel több kapcsolattal is dolgoztunk (baráti-,rokoni-,szerelmi kapcsolatokkal). Sokszor nem volt könnyű, de mindig mindent átbeszéltünk és sok dolog a helyére került bennem. Ma már tudom, miben kell fejlődnöm. Mi az amit a hétköznapokban is tudok alkalmazni. Nem könnyű átírni magunkban a sémákat, a berögzött viselkedéseket, de Márti megmutatta és elmagyarázta, hogy ezeket kisebb, apró lépésekben is el lehet sajátítani. Ez erőt ad. Ma már sokkal jobban érzem magam, mint a terápia előtt. Megnyugodtam, elfogadtam a helyzetem és egy csomó terhet levettem a vállamról, nem hibáztatom már mindig magamat. Megtanultam, hogy elfogadással és türelemmel forduljak magam felé. Úgy érzem ez a hozzáállas segíteni fog a jövőben is. Ezt Mártinak köszönhetem.

Réka

Amikor a lelkünk tele van fájdalommal és dühvel, nem tudjuk mit is tehetnénk?! Párom tragikus halála után éreztem, hogy ezt egyedül nem tudom „megoldani”. Kerestem valakit, aki segíthetne nekem. Így találtam rá Mártára és az általa képviselt Gyászfeldolgozásra. A találkozásaink során egyre jobban meg tudtam nyílni. Nem is gondoltam mennyi minden volt eltemetve bennem. Hálás szívvel köszönöm a megértését, türelmét, s a hatalmas szeretetét, amellyel segített újra megtalálni önmagam, s szabaddá tenni a lelkem! Tiszta szívvel ajánlom Őt, és a Gyászfeldolgozás módszert!!!!

Szeretettel:

Marianna

Elvesztettem kisbabámat és azért kerestem fel Mártit, hogy a gyászom feldolgozásában támogatást találjak. Márti nem csupán a babám elvesztésével foglalkozott, hanem egyéb kapcsolati traumákkal is, melyek a múltamból még hatást gyakoroltak rám a jelenben. Nagyon tetszett ez a holisztikus megközelítés, hiszen átnéztem a teljes eddigi életem objektíven, kiértékeltem és elengedtem, ami már nem szolgált engem. Lényeges tanulság volt nekem, hogy a megbocsátás nem úgy jön, hogy „most már úgy érzem megbocsátanék” hiszen ez lehetetlennek tűnt nekem a mély bántalmazás miatt, hanem ez az én tudatos döntésem „úgy döntök, hogy megbocsátok”. Ez nagyon felszabadító volt. Nehezteléstől megkönnyebbültnek éreztem magam a módszer elvégzése után. Bár intenzív volt a folyamat, minden munkát megért. Köszönöm Mártinak a meghallgatást, megértést, az érzelmeim validálását, a saját élményeinek megosztását. Hittem abban, hogy minden veszteség és nehézség mellé megkapom a megfelelő segítséget és támogatást is, ami Márti személyében maximálisan visszaigazolódott 🙂 Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hálás köszöntettel,

Reni.

Több mint 20 éve élek házasságban és a feleségem ösztönzésére kerestem meg Mártit.

Voltak ugyanis olyan hullámvölgyek a házasságunkban, amelyeknek nem kellett volna ott lenniük. Én ugyanis nem igazán tudtam az érzéseimről beszélni. Nem úgy neveltek. Úgy gondoltam magam is, hogy nem férfias dolog olyanról beszélni, aminek a végén még könnyeket is kell ill. lehet ejteni.

Milyen jó, hogy ma már tudom, hogy mennyire felszabadító érzés az, amikor megnyílok egy másik ember előtt.

Milyen jó, hogy egy olyan embert ismertem meg Mártiban, aki segített megnyitni a szívemet. Márti támogatott, megértett és ösztönzött. Tőle tanulni és nála mindig egy nyitott fülre találni, egyszerre volt izgalmas és felemelő érzés.

Az online megbeszéléseket flexibilisen tudtuk alakítani. Sok időt fordítottunk arra, hogy a veszteségekről beszéljünk és a mindenkori kapcsolataimat egészségesen kiértékeljük. Elgondolkodhattam azon, hogy a feldolgozatlan múltam meghatározhatja a jövőmet is.

Elgondolkodhattam azon, hogy mit is jelent a jóvátétel, a megbocsájtás és felfedezhettem, hogy csak az igazság a gyógyulás kulcsa.

Ezeket természetesen nem csak férfi társaim figyelmébe ajánlom.

Elmondhatom, hogy régebben sokszor én is sablonosan kezeltem helyzeteket. Nem igazán értettem meg körülményeket, embereket.

Ma már tudom, hogy a „jól vagyok“ gyakran hazugság. Az otthonról hozott hátizsákot pedig nem kell életem végéig cipelnem és ne adj´ Isten tovább adnom a következő generációnak is.

Ma már jobban fel vagyok készülve arra, hogy gyermekeimmel, családtagjaimmal és nem utolsó sorban a feleségemmel is egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet éljek.

Kedves Márti, nagyon hálás vagyok a segítségedért, a belém fektetett munkádért!

TT

„Elvesztettem a társam, a gyerekeim apját….három évvel ezelőtt… reggel elköszönt és este már nem jött haza” Ezzel a mondattal indult a beszélgetésünk.

Mártihoz én azért fordultam, mert még mindig dühöt és haragot éreztem a párom iránt. A családom, az életem jól funkcionált. De éreztem, hogy valami hiányzik még, valami nem kerek a történetben, hogy ahogy én most vagyok az nem oké.

A módszert önmagában nem elég elolvasni és nyugtázni, hogy igen, de jó gondolatok. A módszer egy folyamat, amit végig kell csinálni. Nem csak a cél fontos, hanem az oda vezető út is. Szükség van egy másik Emberre….akivel közösen hétről hétre színekkel és élettel lesz tele a program.

Heti rendszerességgel találkoztunk Mártival és én nagyon vártam ezeket az alkalmakat. Minden egyes alkalomnál éreztem, hogy lépek egyet előre, éreztem ahogy a kapcsolati rendszerem változik és fejlődik.

Nagyon hálás vagyok, hogy rátaláltam Mártira, akivel újra színeztük a veszteségeimet, a kapcsolataimat az érzéseimet és akivel rendet tettünk a fájó-borús érzelmek szekrényében. Ez egy közös munka volt, mind a kettőnk kellett hozzá.

A szekrényben most rend van és olyan jó belenézni és egy szeretett teljes mosollyal emlékezni.

Nagyon köszönöm Márti!

Kata

Szia Márti!

Egy közös ismerősünk készített veled egy podcastet, ott hallottalak először a gyászról, a veszteségekről és ezek feldolgozásának módszeréről beszélni. Rögtön írtam neked és hamarosan elkezdődött a közös munka.

Minden héten vártam az alkalmat, hogy beszéljünk.

Nem egy olyan segítőt ismertem meg benned, aki csak hallgat es bólogat, aki csak hagy beszélni. Persze ez is része volt a folyamatnak, Te viszont többet adtál. Egy olyan bizalmi, már-már szinte baráti viszony alakult ki közöttünk, aminek következtében éreztem, hogy bátran megnyílhatok neked es nem csak egy vagyok a sok páciens közül ☺️…

Mindig tudtad, hol tartottunk előző héten, tapintattal és figyelemmel, segítő kérdésekkel fordultál hozzám.

Hálás vagyok neked ezekért a hónapokért, köszönöm neked, hogy a veszteségeim feldolgozásában segítettél nekem!

Munkádhoz további jó egészséget kívánok!

B.M.

Sokféle önismereti módszerrel dolgoztam már az utam során és van, amivel ma is. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy elakadtam a folyamataimban, szükségem van egy friss szemléletre, egy új terápiás lehetőségre, ami tovább lendít a megrekedt medremből. Ekkor jött Márti az életembe. A gyászfeldolgozás módszer új perspektívákat nyitott, és még ennyi év önismereti munka után is találtam újdonságot az életemben, olyan érzéseket, emlékeket éltem át, melyeket már vagy a feledés homálya fedett, vagy nem akartam vele találkozni újra. Márti, ezekben az érzelmileg nehéz helyzetekben mindvégig teljes szívével, figyelmével, segítőkészségével, együttérzésével volt jelen. Biztonságban éreztem magam, függetlenül attól, hogy a találkozásaink nem személyesen, hanem online történtek. Öröm volt megtapasztalni azt is, hogy milyen csodásan tudnak működni akár online is a terápiás ülések, ha egy olyan személy van velem, mint Márti. Az ő kedves személyisége nélkülözhetetlen volt a folyamatban. Talán furcsa ilyet mondani, de lett egy kedvenc részem a módszerben, amit továbbra is fogok alkalomadtán alkalmazni. Sokat segít, amikor a dolgok nem működnek jól bennem, körülöttem. Van kapaszkodóm azután is, hogy véget ért a közös utunk. Nem maradtam egyedül. Hogy kaptam-e választ arra a kérdésemre, hogy: „Hogyan tovább?”. Igen. A lelkem pedig mindeközben könnyebb lett.

Hálás vagyok Márti „kézfogásáért”, mindazért a szívvel-lélekkel adott energiájáért, támogatásáért, ami a lelki gyógyulásomat segítette, emelte és egy jobb élet felé vitte!

Niki

Épp a harmadik vetélésemet követően találtunk Mártival egymásra, oly módon, mint mikor egy barát megkérdezi, hogy tud e valamiben segíteni, csak mi előtte sosem találkoztunk. Ez a „barátság-érzés” a kapcsolatunk alatt végig elkísért.

Emiatt is tudtam az első beszélgetésünktől kezdve, minden szégyenérzet nélkül megnyílni előtte, és mint kiderült, volt mit megnyitnom.

Az eredeti ok, ami miatt segítséget kerestem, egy idő után szinte, háttérbe szorult, megértő kíséretével évtizedeket és igazi mélységeket tudtam a felszínre hozni.

Márti személyében igaz segítőre, támogatóra találtam, hálás vagyok, hogy megismerhettem őt.

Elmondhatom, hogy sokat tanultam önmagamról és a veszteségek feldolgozásához hatalmas támogatást kaptam tőle. Megtanultam a legfontosabbat, hogy minden helyzetben szeressem önmagam, akár könnyebb, akár nehezebb időszakokat sodor elém az élet.

Eszter

Drága Márti !

Szeretnék vissza jelezni és megköszönni a segítségedet!

A munkádról és a módszerről, amivel dolgozol, egy kedves közös ismerősünktől hallottam. Kíváncsian olvasgattam az oldalakon megosztott bejegyzéseket, és egy előadásodat is meghallgattam. Nagyon sokáig gondolkodtam, mire elszántan magam, hogy megkeresselek.

Egészségügyi okból kerestelek meg. Úgy gondolom, hogy nehezen nyílunk meg és beszélgetünk a velünk történt traumákról, amik feldolgozásra várnak.

Köszönöm, hogy meghallgattál, támogattál, hogy sokkal könnyebben fel tudjam dolgozni a sok veszteséget, ami életem során történt velem.

Hálás vagyok a jóságodért, türelmedért, segítségedért!

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne várjanak annyit, mint én.

Keressétek bizalommal Mártit! Megéri dolgozni magunkon!

Szeretettel!🙏❤️

Anikó

Én az elején féltem a programtól, és féltem, hogy meg kell őszintén élnem az érzelmeim. Eddig jobbnak éreztem, ha elnyomom ezeket, de azt hiszem ezek az alkalmak megtanítottak arra, hogyan éljem meg azt, amit ténylegesen érzek. Felszabadulást, megkönnyebbülést érzek a program után. A feladatok nehezek voltak, rengeteg érzelem jött rám mikor csináltam ezeket. De minden percet megért. Most sokkal jobban érzem magam, vissza tudok gondolni az elveszített szeretteimre anélkül, hogy nagyon fájna.

Köszönöm a lehetőséget és azokat az értékeket, fontos leckéket, amiket itt elsajátítottam. Ez nem ment volna nélküled, köszönöm, hogy átsegítettél!

(Egy kicsit magamnak is köszönöm, hogy vettem a bátorságot csatlakozni a csoporthoz.)

T. T.

Idén március elején veszítettem el az Édesanyámat, akivel szoros volt a kapcsolatom. Ezért az elvesztése nagyon megviselt. 92. évében volt, néhány nap alatt romlott az állapota. Az elmémmel tudtam, hogy mi következik, de egy hozzánk közelálló ember elvesztésére nem lehet felkészülni. Pedig úgy gondoltam, hogy felkészültem rá. Nem így történt.

Érzelmileg teljesen padlót fogtam és napokon keresztül csak a fájdalom, a kétségbeesés körül pörögtem. A hiánya nagyon fájt, ráadásul a részvétnyilvánítások is számomra értelmezhetetlenek voltak. „Örülj hogy eddig veled volt!” „Ez az élet rendje” és sorolhatnám.

Két zokogás között (még friss volt a „történet”) találtam Mártára. Gyászfeldolgozással kapcsolatos cikkeket és podcast interjúkat hallgattam, mert éreztem nagy szükségem van a segítségre. Attól féltem, hogy a szomorúság, a fájdalom mostantól a mindennapjaim részévé válnak és nem tudom élni a saját éltem tovább.

Egy podcast végig hallgatása Mártával teljesen meggyőzött, hogy vele kell dolgoznom a gyászommal kapcsolatban.

Az első érdeklődésem után Márta felhívott, ami akkor életmentő volt nekem és 1,5 órát beszélgettünk a gyászfolyamatról, az érzéseimről.

Innentől hetente beszéltünk érzelmekről, kapcsolatokról, a múltban történt feldolgozatlan történésekről (amikről azt gondoltam, már régen túl vagyok rajtuk, de Márti megmutatta, hogy NEM)  ami, nemcsak Anyukámmal volt kapcsolatban.

Kaptam a módszerrel kapcsolatos feladatokat, aminek néha nehéz volt nekikezdeni, de Márti mindenre hagyott időt nekem. Szépen haladtunk és én minden alkalommal jobban és jobban éreztem magam. Megnyugodott a lelkem, a fájdalom csendesedik. Már tudok úgy beszélni a gyászomról, hogy nem zokogok és már tudok nevetni is, ha úgy adódik.

Márti! Köszönöm szépen az együtt töltött időt, a segítséget, ami alatt el tudtam fogadni Anyukám elvesztését és azt, hogy nagy terheket tudtam letenni, amiről magam sem hittem, hogy cipelem.

Mártit ajánlom azoknak a sorstársaknak, akik veszteséget éltek meg a jelenben, vagy a múltban.

Köszönöm Márti!

Ölelés – Anikó

Drága Márti!

Édesapa halála után három hónappal is úgy éreztem, földrengés van körülöttem, bennem. Zárkózottá váltam, elfordultam a barátaimtól. Úgy éreztem, mindenki csak szívja a véremet. Képtelen voltam menedzselni saját magamat, annyira fájt a hiány, hogy semmi örömöt nem tudtam csiholni a szívemben. Lelkileg is és fizikailag is beteg lettem. Féltem szakemberhez is fordulni az elszigetelődés miatt, attól tartottam, akkora baj van velem, ami már visszafordíthatatlan, és talán jobb lenne nem is létezni tovább.

Végül “belebotlottam” egy gyászfeldolgozásról szóló interjúra, melyet Mártival készített a Bajai Tv. Kérdeztem, és ő válaszolt. A Vele való beszélgetés segített először is abban, hogy megbízhatok szakmaiságában és kimagasló empátiájában, melyet hétről hétre megtapasztalhattam. Elindított egy folyamatot bennem, amiről akkor még nem tudtam, hogy a gyógyulásom lépései. Ezután kis idő elteltével érzéseim kezdtek hozzáférhetővé válni, az elmém gondosan bezárt „szekrényből” nem a csontvázak estek ki, hanem csak azok az emlékeim, melyeket évek, évtizedek során bezártam.

A rendetlen érzelmi összevisszaságot, – melyet a sok feldolgozatlan veszteség okozott – egyedül képtelen voltam kezelni, de együtt lépésről lépésre rendezésre kerültek, sőt hozzáférésem lett olyan „emlékmappákhoz”, melyek valójában én vagyok, és azzá tettek aki vagyok. Meglátni magamat újra olyannak, ahogy az Isten is lát, értékes, szeretni tudó és szerethető, megbízható, döntésekre képes személynek. Ismét terhelhető, nyitott, barátságos tudok lenni. Papa ugyanúgy hiányzik, de ez a hiány nem megsemmisítő fájdalom (rendszeresen álmodok róla, vele), hanem egy gazdagító emlék és reményteljes hittel kapaszkodni tudok abba, amit Isten megígért a Bibliában. Látni fogom ismét őt!

Köszönöm Márti, hogy vezettél ezen az úton bölcsességgel, tapintattal és óriási szeretettel.

Hálával és szeretettel gondolok Rád❤️

Évi

Öt éven belül öt hozzátartozómat veszítettem el, kezdve apukámmal, nyolc hónapja pedig a húgom halt meg két évnyi daganatos betegséget követően. Akkor éreztem, hogy mindenképpen külső segítségre van szükségem, amikor hosszabb időre lebetegedtem és a lelkiállapotom is nagyon rossz volt, nemcsak a gyász miatt, hanem a húgom halála utáni családi körülmények miatt is. A volt osztályfőnököm osztotta meg Márti posztját és ez nekem elég garancia volt arra, hogy őt válasszam segítőként a veszteségeim feldolgozásához.

Mindig is sokat foglalkoztam a lelki dolgaimmal, így a természetgyógyászom kétkedve kérdezte tőlem, hogy vajon tud-e majd Márti egyáltalán új dolgot mondani, mutatni nekem, aki egyébként is folyamatosan önvizsgálatot gyakorolok.

A gyászterápiám befejezése után állítom, hogy igen, tudott újat mutatni, mégpedig a módszerében, ami szerintem egyedülálló. A terápia alatt a kapcsolataimon keresztül ismertem meg még jobban önmagam és vettem számba az életem fontos állomásait, ez önmagában segített rendszerezni a múltamat és tett számomra világossá dolgokat, összefüggéseket.

Márti személye, őszintesége, odafigyelése és az általa nyújtott visszacsatolás nagyon sokat segített, azonban a szív munkákat nekem kellett elvégeznem, ami sokszor nehéz volt és fájdalmas, de minden ráfordított órát megért a végeredmény.

Márti nagyon alapos, a veszteségekkel teljeskörűen dolgozik, és az sem riasztotta vissza, hogy én az elmondása szerint rekorder voltam a veszteségeim számával. Rám szánta az idejét, energiáját és végig beszéltünk mindent, amit fontosnak tartottunk, ezúton is köszönöm neki. A múltam és a veszteségeim sora a terápiát követően is ugyanaz maradt, de már nem rágódok rajta annyit, nem fáj annyira, egyfajta könnyebbség töltött el utána. Sokszor észreveszem, hogy amikor valamin elkeserednék a veszteségeimmel kapcsolatban, azt mondom magamban: Judit, ezt meg ezt már megtetted a veszteségek feldolgozása során, ne rágódj rajta tovább. És néha magam is elcsodálkozom, de működik 😊.

 Márti Veszteségek feldolgozása oldalát már egy ideje nézegettem, de nem volt bátorságom írni neki. Ő látta, hogy követem az oldalt, és felette velem a kapcsolatot, ezzel megkönnyítve az indulást. Az első beszélgetésünk számomra nagyon érdekes volt, mert azt éreztem, mintha már régebb óta ismernénk egymást. A következő találkozások alkalmával már nekem is kellett készülnöm a beszélgetésekre. Nem mondom, hogy könnyű volt, mert nagyon sok emléket felidéztünk alkalomról-alkalomra. De utána mindig kicsit megkönnyebbültem. Nem gondoltam, hogy ennyi dolgom van még régebbi veszteségeimmel kapcsolatban is, és nem csak azzal kell foglalkoznunk, ami miatt érkeztünk beszélgetni. Kislányom elvesztéséről rengeteget beszélgettünk, és bármit elmondhattam. Ma már sokkal többet tudok a pozitív dolgokra, és a vele töltött boldog pillanatokra gondolni. Nem olyan egyszerű elkezdeni a terápiát, de érdemes belevágni!

Vali

Láttam egy podcast beszélgetést Mártival a gyász, – és veszteség-feldolgozásról. A covid időszak mind szakmailag, mind egészségileg, és párkapcsolati téren hozott veszteségeket, tovabbá emellé még halálesetet is örökösödési jogvitával. 2017 óta magam is segítőként dolgoztam. 14 éve járok önismereti utat, több módszert, önsegítő eszközt használok, de ez egyszerre sok és sokk volt. Ekkora változást nem tudtam lemenedzselni és nagyon jókor érkezett ez az interjú, amit megláttam. Azt éreztem, hogy olyan területre juthatunk el a módszer által, ahová eddig nem mertem vagy nem tudtam bemerészkedni. Nagyon szerteágazóan dolgoztuk meg a kapcsolati rendszereimet. Márti nagyon figyelmes, empatikus hallgatóság és lényeglátása, odaadása révén úgy érzem nagy zabukat, vakfoltokat tártunk fel, pszichoszomatikus tüneteim jelentősen tompultak. Már 1-2 hét után energikusnak éreztem magam, összeszedettebb lettem és fokozatosan visszatért az elveszett életkedvem, kreativitásom. A visszahúzódottságot felváltotta a másokkal való kapcsolódni vágyás. A program néhol nagy önfegyelmet igényelt, de meg lett a kitartás gyümölcse. Ismét tervekkel és cselekvési vággyal tudok a jövőbe tekinteni. Bízom benne, hogy a sok rossz után ismét jó dolgok várnak rám és kész vagyok tenni is érte. Köszönöm, Márti.

Üdvözlettel: Zs

Egy mély kapcsolat megszakadása amit gyászként csapódott le bennem. Ennek felismerése után kerestem fel Mártit. Mártival találkozni hetente, adott egy megnyugvást, hogy volt akivel kibeszélhettem a fájdalmam. A régebbi veszteségeket is felimsertem a terápia során, hogy mennyire fáj a mai napig a szüleim válása és hogy ezek feldolgozása mennyire fontos. A feldogozás során jöttem rá, hogy vannak olyan veszteségeim is amik igaz, hogy akkor fájtak, de a gyászfeldogozás során pozitív érzéssel töltött el, pl a nagymamám elvesztése, ma már nem fáj, hanem szeretettel gondolok rá. A Gyászfeldolgozás során ismertem fel, hogy kivel milyen érzelmi kapcsolatban álltam, vagy állok. Önismereti út volt. Szívesen ajánlom Mártát annak aki szakítás utáni fájdalma van, pánik érzés, félelm, mert a kibeszélés segít a feldolgozásban.

L. R.

Egy szakítás feldolgozása miatt kerestem fel Mártit.

Az a típus voltam, aki bár mindenkinek ad segítséget, ő maga nem kér. Azt gondoltam, hogy mindent egyedül is megtudok oldani.

Most először láttam be, hogy halogathatom bármeddig, de ez nekem egyedül nem megy.

Azt nem tudtam, hogy pontosan mire van szükségem, hiszen senki sem tudja majd azt varázsolni, hogy én holnap elengedem a múltat és tovább lépek.

Csak annyit tudtam, hogy most saját magam erejéből nem megy, vagy ha esetleg ahogy mindenki mondta, majd az idő múlásával sikerül is, éreztem, hogy jól semmiképp sem tudok tovább lépni és ez gátolhatja majd a jövőmet.

Ez valószínűleg így is lett volna, de amire szükségem volt, azt megadta a Mártival folytatott program, az ő jelenléte, figyelme és törődése.

Annyi dolgot elevenítettünk fel a gyermek koromból, amire nem is tudtam, hogy emlékszem. Most nagyon tisztán és közelről látom az eddigi életemet, számon vettem minden állomást, ami nehézséget okozott a múltamban. Minden olyan személyt, akivel bármi is feldolgozatlan vagy kimondatlan maradt.

Sok minden magyarázatra lelt, például, hogy miért mindig hasonló típusú férfit és kapcsolatot választok az életembe.

Miért kapcsolnak be sokszor érzések és viselkedések nálam, amiket nem értek és ezért nem tudok befolyásolni sem.

Az egyik legnagyobb pozitívum és fejlődés az egészben, hogy tanulok a jelenben más minőségben kapcsolatokat ápolni azokkal az emberekkel, akik körül vesznek, hogy később már kevesebb kimondatlan és feldolgozatlan eseményt kelljen meggyászolnom.

Ha valami hirtelen változás következik be az életemben, már mindig tudok a programhoz nyúlni, hogy könnyíteni tudjak magamon.

Nem tudunk elvenni a múlt fájdalmából, de tehetünk hozzá plusz dolgokat, mint a megértés, megbocsátás, hála vagy valami egészen mást, ami szükséges, hogy elviselhetőbb legyen a fájdalom, könnyebb legyen a jelen és újra láthatóbb a jövő.

Teszünk valami pluszt a múlthoz, a jelenhez és a jövőhöz is. S majd az utánunk következők életéhez is.

Amikor úgy alakult, hogy lehet újra próbáljuk a volt párommal, egy teljesen új minőséggel tudtam a kapcsolat felé fordulni.

Képes voltam meglátni a saját hibáim és felelősséget vállalni azokért. Képes voltam úgy megérteni és látni őt, ahogy előtte sosem. Bár mégsem próbáltuk együtt újra, már tudom, hogy ha egyszer újra szeretnék közel kerülni valakihez, azt tényleg nem tehetem fenntartásokkal, hanem csakis tisztán, lágyan, magamat teljesen beleengedve.

Köszönöm Márti! ❤️

Kívánok ilyen segítő társat minden embernek!

Bogi

Múlt ősszel  emlőrákot diagnosztizáltak nálam. 40 évesen, kicsi és nagyobb gyermekek édesanyjaként. A hír letaglózott és kétségbeejtett. Hetekig sokkos állapotban voltam.  Miért kaptam ezt a betegséget? Mire akar kétségbeesett kiáltásával figyelmeztetni a testem? Erős sejtelem támadt bennem, hogy a szőnyeg alá söpört, eltemetett, eltagadott sok-sok gyászom akart utat törni úgymond.  Már korábban is láttam Márti bejegyzéseit a facebookon, de nem szántam rá magam mégsem hamarabb, sokkal hamarabb a kapcsolatfelvételre.  Mindig halogattam, most nincs erre időm, nincs erre erőm, minden jó úgy, ahogy van, elviselem, majd elmúlik, megoldódik magától.  De a diagnóziskor éreztem, hogy muszáj segítséget kérnem, el kell indulnom a tragédiáim feldolgozásának útján, lesz ami lesz. Nem veszíthetek, mert ennél rosszabb nem lehet. A szokásos- kedvesnek szánt és kevésbé kedvesnek szánt- társadalmi beidegződéseken/jótanácsokon már ezerszer túl voltam ( “majd lesz másik gyermeked” , “az idő mindent megold” “már van gyermeked , minek még?”, “biztos betegek lettek volna” ,” nem szabad ennyit sírni stb”  ) , nem váltak be.  Ennél az állapotomnál minden csak jobb lehet. Úgy éreztem.a gyógyulásom múlik rajta , hogy felfejtsem a múltamat és a veszteségeimet valahogyan a helyükre tegyem. Már az első telefonhívás és Márti borzasztóan megnyugtató hangja után úgy éreztem, mint a fuldokló , akinek nyújtanak egy mentőövet, hogy kapaszkodjon meg. Találkozásaink során kiderült, hogy az eredeti veszteségemnél sokkal több van, amivel dolgoznom kell. Édesanyám  elvesztése, a szüleim korai válása, jónéhány más érzelmi veszteség (eltávolodás ) és a betegségemmel kapcsolatos testkép változás , mind mind feldolgozásra várt. Amin azt hittem, rég túl vagyok (27 éves veszteség) valójában egy nagy fekete fellegként lebegett felettem. Édesanyám elvesztését talán sosem tudtam igazán feldolgozni a 15 év alatt, de most már nem azzal az erős fájdalommal gondolok rá.  A 6 hónapos terhesen elveszített ikerbabáimmal kapcsolatos gyászom is sokat szelídült.  Összességében rengeteget könnyített rajtam a program.  Úgy próbáltam Mártinak elmagyarázni az érzéseimet, hogy a program elején mintha egy ház romjai alatt feküdtem volna, rám borulva minden egyes tégla, tető, cserép , és a program során egyesével elkezdtem ezeket lepakolni . Egyet én tettem le, egyet Márti 🙂 Kéz a kézben haladtunk az úton.  Nem volt könnyű, nagyon sokszor félelemmel olvastam a könyvet, csináltam a szívmunkát, hiszen az ember fél beleereszkedni a fájdalomba újra , a fájdalmas emlékekbe , de belefektetett energia és munka nélkül sosincs haladás. Úgy éreztem sokszor, hogy jaj mi lesz ha most megkaparászom az amúgy is fájó sebeket. És igen. Fájt és sokat sírtam , és sírtunk együtt is Mártival.  De utána mintha mázsás súlyok szakadtak volna le rólam. Tudtam, hogy Márti mindig ott áll mellettem, vár rám, amíg én is meg tudom tenni a következő lépést, és nem vagyok egyedül.  Rengeteget tanultam.  Legszívesebben minden ismerősnek, rokonnak , aki veszteséggel küzd, ajánlanám ezt a programot.  Azt sajnálom, hogy nem vágtam bele sokkal előbb, hiszen az életminőséget jelentősen befolyásolni tudja a sok fel nem dolgozott gyász.  Hálás vagyok Mártinak nagyon , hogy könnyített az életemen és végig mellettem állt.  Úgy érzem, sokkal nagyobb lelkierővel tudok tovább haladni a gyógyulásom felé, mert az eltemetett gyászom nem köti gúzsba az energiáimat.  Nagyon köszönök mindent és NEM búcsúzom 🙂 

M.B.

Mártit, a segítőtársamat évekkel ezelőtt ismertem meg, amikor édesanyaként 1 évre rám bízta legféltettebb kincsét, a gyermekét.

Amikor néhány hónappal ezelőtt egy segítő kézre volt szükségem – éreztem, hogy hozzá bizalommal fordulhatok.

Több éven keresztül orvostól orvosig jártam, de nem tudták kideríteni az okát, hogy bőrproblémáim miért nem tűnnek el a kezelések ellenére sem.

 A bizonytalanság, a kétségbeesés már teljesen felőrölte az idegeimet, valamerre lépnem kellett.

Ekkor határoztam el, hogy Mártitól kérek segítséget.

Ő volt az, aki segített elindulni- és végig fogta a kezemet – azon az úton, amely során fel tudtam dolgozni az évek, évtizedek alatt egymásra rakódott veszteségeimet, sérelmeimet.

Hétről hétre jöttem rá arra, hogy nagyon nehéz hátizsákot cipelek!

Az elengedés sokszor fájdalmas, szívet tépő volt! A hátizsákom nehezen, lassan ürült ki.

De Márti segítségével sikerült!

Bízom abban, hogy a lelki terhet letéve a testi tüneteim is megszűnnek!

Ha bárki hasonló lelki problémával küzd, ne várjon!

Bátran kérjen segítséget, forduljon bizalommal Mártihoz, aki egy empatikus, csupaszív, mindig mosolygós szakember!

Márti! Hálás vagyok a segítségedért: KÖSZÖNÖM!

CSRK

Kedves Márti!

Szeretnék visszajelzést adni a programról és rólad mindazok számára, akik nem hallottak még erről, vagy csak nem tudják eldönteni, hogy bele merjenek-e vágni ebbe az „utazásba”.

Arról, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy gyászfeldolgozás módszer specialista, ezelőtt soha nem is hallottam egészen 2022 októberéig amikor is egy műsorban láttalak meg. Mivel nagyon szimpatikus voltál, úgy döntöttem, téged szeretnélek választani, hozzád szeretnék fordulni. És el kell, hogy mondjam, határozottan ez volt életem egyik legjobb döntése! Bevallom a program elején a sok tátongó lyukkal a szívemben úgy éreztem, talán én kifogok rajtad, de itt a program végén belátom, a legjobb döntés volt hozzád fordulni segítségért.

Amiatt kerestelek meg, hogy segíts feldolgozni a barátnőm és a kisfia tragikus halálát. De valójában ennél sokkal többet adtál. Segítettél azokat a veszteségeimet is feldolgozni, amelyeket már évtizedek óta cipeltem magammal. Annyira jó és felszabadító érzés volt megszabadulni ezektől a terhektől, mint amikor az ember leteheti az egyszerre cipelt összes bevásárló szatyrot, ami oly nehéz, s a kezét is vágja minden egyes szatyor füle. Hálás vagyok a türelmedért, kedvességedért, bizalmadért, érzékenységedért, a rám szánt idődért, s ennél még sokkal több mindenért is, mint fel lehetne sorolni. Kiváló szakembert ismerhettem meg benned, valamint igazi barátot.

Újra tudok nevetni és boldog vagyok. Nem érzem tovább már azt a fojtogató fájdalmat, eltűnt a tátongó űr a szívemből. El tudtam végre engedni mindazt, ami a boldogságomat beárnyékolta és a szívemben végre van elég hely az új érzelmeknek.

Hálásan köszönök mindent, Márti!

Kinga

Fiatal korom ellenére mély, régóta hordozott fájdalmakat hordoztam. Mint minden ember, a saját erőmből akartam a magam békéjét megteremteni, de ez nekem sem sikerült. A hangulatom nagyon hullámzó volt. Voltam nagyon vidám, kicsapongó és mélységesen szomorú, kis idő leforgása alatt. Nem értettem, hogy mi játszódik le bennem, de továbbra is azzal hitegettem, hogy márpedig én, köszönöm szépen, jól vagyok. Egy nagyon kedves ismerősöm ajánlotta nekem Mayor Mártát, Gyászfeldolgozás Módszer Specialistát. De még mindig ott volt, hogy képtelen lennék megnyílni valakinek, pont most, amikor annyira bizalmatlanná váltam az évek során, mert tisztában voltam vele, hogy ezt azt jelenti: Ki kell ásni azokat a fájdalmas érzéseket, hogy dolgozhassunk velük, amiket mindig igyekszem egyre mélyebbre süllyeszteni. De élt bennem a vágy, hogy gyógyulni akarok, és végül összegyűjtöttem a bátorságot, hogy Rábízzam magam. A távolság miatt a személyes találkozás nem volt megoldható, így online találkoztunk, beszélgettünk. Ez egy nagyon pozitív csalódás volt, mert mielőtt elkezdtünk a gyógyulást, akadályként gondoltam erre a találkozási formára, de az érzések ugyanúgy eljutottak, és a képernyő másik oldalán ült egy ember, akiben nem lehetett nem megbízni, meghallgatott és elfogadott, és ezért nem is éreztem a hiányt. Habár a gyászfeldolgozást egy frissen véget ért kapcsolat miatt kezdtem el, olyan tüskéket is kihúztunk együtt, amikről már el is felejtkeztem vagy jelentéktelennek tartottam. Márti az egyik legönzetlenebb, érző szívű ember, akit ismerek, és az ő egyetlen szíve minden gyászolójával ott van. Nagyon hálás vagyok a segítségéért, ami miatt ma a legteljesebb önmagam lehetek.

B.S.

Kedves Márti!

Szeretnék visszajelezni, és megköszönni a segítségedet.

Nehezen tudom röviden szavakba önteni, hogy mennyire sokat jelentett nekem.

Munkádról, és a módszerről, amivel dolgozol, egy közös ismerősünktől hallottam.

Kíváncsian, és reményekkel olvasgattam az oldaladon a bejegyzéseidet, amikben ismerős helyzeteket találtam leírva.

A tavalyi év több veszteséget hozott számomra, ami év vége felé nyomasztóvá vált, mert sok múltbeli nehéz érzést is felkavart.

Korábbi években, több családtagom elhúzódó betegsége mély nyomokat hagyott bennem, ezen szeretteim közül legtöbbet már elveszítettem azóta.

Voltak látszólag kisebb veszteségeim is, amiknek a visszajelzések szerint nem kellene nagyobb jelentőséget tulajdonítanom. Így az évek folyamán ezekről megtanultam lehetőleg nem beszélni, az érzéseimet elnyomni, és igyekeztem erős lenni.

Tavaly ősszel egyre több fizikai tünetem lett.

Tehetetlenséget éreztem, és attól féltem, hogy egészségem megroppan a sok gyászos teher alatt.

Szerettem volna megszabadulni ezektől, és bíztam benne, hogy végre igazi megoldást találtam….

Mégis vívódtam, hogy vajon képes leszek-e elvégezni a munkát, amit kell.

Végül elszántam magam, hogy kérem a támogatásodat a veszteségeim feldolgozásához.

Már az első beszélgetésünk alkalmával azt éreztem, hogy biztonságban vagyok, hogy bármit elmondhatok.

Őszinte érdeklődésed és együttérzésed utat nyitott bennem azoknak a gyógyító folyamatoknak, amire szükségem volt.

A programban, ami határozottan megszabta a közös munka kereteit, sokat segített, hogy a saját tempómban, lépésről lépésre haladhattam. Ha bizonytalan voltam valamiben, jó érzékkel feltett kérdéseid előhívták bennem a válaszokat.

Ilyen kérdés volt a lányomhoz fűződő kapcsolatom, aki néhány éve ment férjhez, és már nem lakik velünk.

Jól rátapintottál, hogy vele is dolgoznom kell, részletesebben. Bár én meg voltam róla győződve, hogy sikerült őt elengednem, valahogy ez mégsem történt meg teljesen.

Volt, hogy elcsüggedtem, de végtelen türelmed és kedvességed erőt, és reménységet csepegtetett belém, hogy folytassam a munkát, mert érdemes.

Nem volt könnyű szembenézni bizonyos újonnan felfedezett összefüggésekkel, de megismerve a gyász természetét, majd elvégezve a szívmunkát, végül békességet nyertem.

Érzékenységed, megértő és értő jelenléted nagyobb részt hozzájárult ahhoz, hogy ezt az utat végig tudtam járni.

Mindezekért nagyon hálás vagyok neked!

Együttműködésünk óta napról napra, egyre több dologgal kapcsolatban tapasztalom meg, hogy egy teljesebb, jobb életet tudok megélni.

Köszönöm, Márti!

A.

2 évvel ezelőtt édesanyám kilépett az életemből, és ez nagyon mélyen érintett engem lelkileg. Miután elkezdtünk Mártival dolgozni rengeteg megkönnyebbülés ért, könnyebb szívvel tudtam visszagondolni a régi időkre, és mikor ezt tettem nem harag, hanem egy elengedés szerű, megkönnyebbült érzés volt bennem. Márti nagyon sokat segített a támogatásával és hogy bármi volt, ami bántotta a szívem, neki elmondhattam. Ez nagyon sokat segített a feldolgozásban. A terápia rengeteg dolgot helyretett a fejemben. Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben a folyamatban. Így már úgy érzem újra teljes lehet az életem. Nagyon hálás vagyok Mártinak, hogy mindig kedvességgel és szeretettel fordult felém, akkor amikor a legnagyobb szükségem volt arra.❤

A.M.

Sokszor halljuk gyerekkorunk óta, hogy csak akkor tanuljuk meg igazán értékelni a jó és értékes dolgokat az életünkben, amikor már elveszítettük. De milyen érdekes teremtmény az ember, hogy mielőtt a saját bőrén nem tapasztalja meg az élet fájdalmait, nem is érti, mit jelent mindez.

Mártival már egy ideje kapcsolatban voltam mielőtt a gyászmunkát elkezdtük, és folyamatosan úgy éreztem, hogy a háttérben – mint egy jó angyal – kíséri az életemet. Igazából nem tett nagy dolgokat, csupán időnként egy bátorító idézetet, vagy képet küldött a közösségi médián. Minden elvárás nélkül. Ez a fajta gondoskodás annyira megérintette a szívemet, hogy jóval a gyászmunka elött kialakult bennem egy olyan bizalom iránta, amit kevés ember iránt éreztem eddig az életemben.

Amikor belevágtam a gyászfeldolgozásba vele, biztos voltam benne, hogy jó kezekben vagyok. Édesanyám elvesztésének fájdalma már hosszú évek óta gyötört, és tudtam, hogy sok ki nem mondott dolog van, aminek napvilágra kell jönni. Sokszor éreztem, hogy annyi mindent elszalasztottunk, amit nem tudunk már soha bepótolni. Így én nem csak a múltat, de a jövőt is gyászoltam.

Ahogyan elkezdtük a közös munkát, az életem minden kis zuga feldolgozásra került, és rájöttem, hogy édesanyámon kívül mennyi minden veszteség volt, amit ugyanúgy gyászként éltem meg. Márti nagy szeretettel és empátiával foglalkozott velem, és minden rezdülésemre reagált. Együtt dolgoztunk, velem sírt, velem nevetett. Olyan volt, mint egy igazi társ, aki kézen fog, és végig vezet az úton. A program végére képes lettem dolgokat megtenni és kimondani, amiket azelőtt elképzelhetetlennek tartottam.

Igazából minden embernek szüksége van egy ilyen programra, hiszen mindannyiunkat sok veszteség ér életünk során. A feldolgozatlan veszteségek pedig meghatározzák életünk előttünk álló részét, valamint jelenlegi kapcsolataink minőségét is – sok keserűséget okozva ezzel nekünk és szeretteinknek is. Senki sem különálló sziget, mindannyian sok-sok emberrel vagyunk kapcsolatban. Ha megtanuljuk helyesen kezelni a veszteségeket, önmagunknak és a körülöttünk élőknek is egy boldogabb életet biztosíthatunk.

Nagyon hálás vagyok Mártinak a türelméért, hiszen hozzám rengeteg türelemre volt szüksége. Soha nem neheztelt semmiért, és a legnagyobb finomsággal és odafigyeléssel tárt fel számomra fájdalmas dolgokat is. Nagyszerű szakember, és az általa képviselt módszer is kiváló! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

T.E.

Kedves Márti!

Veszteségem miatt a segítségével nagyon mélyről kapaszkodtam fel. Pár hónapja féltem vezetni mert nem tudtam figyelni a forgalomra, a szemem előtt lévő tárgyat nem találtam annyira nem tudtam összpontosítani, kilátástalan volt a helyzetem

Köszönöm, hogy segítségével hosszú idő után újra magamra találtam. Az öröm és boldogság megelégedésére visszakaptam a lehetőséget, ezek pár hónapja elérhetetlennek tűntek.

A bánat szomorúság most is megvan, de kezelhető formában.

Hálás vagyok körültekintő, gondos munkájáért, ami eredménye, hogy újra önmagam lehetek. Köszönöm, köszönöm!

Tisztelettel:

Józsi

Édesapám halála után 3 hónappal kerestem meg Mártit. Tanácstalan, szomorú, dühös és elkeseredett voltam. Azt hittem, megbirkózom egyedül a gyásszal, de annyira ijesztő volt, hogy tudtam, segítségre van szükségem. Belekezdtünk a közös munkába. Én (személyiségemhez híven) azonnali és kész megoldást akartam. Mint kiderült, ez nem így megy. Kőkemény szívmunka van a gyászfeldolgozásban, amihez Mártitól minden segítséget megkaptam. A közös munka végére az érzéseim valahogy “megszelídültek”. Ugyanúgy hiányzik apukám, de már nem félek, megtanultam elfogadni és kezelni az érzéseimet. Ami miatt a leghálásabb vagyok, hogy az élő kapcsolataim is a helyükre kerültek. Rengeteget tanultam önmagamról a módszer hatására. Márti, mindent köszönök!

Judit

Kedves Márti!

A mi munkánk úgy kezdődött, hogy a lányom ajánlotta az oldaladat. Minden írást úgy éreztem nekem szól. A párom elvesztésével kapcsolatban kerestelek meg. Ahogy elkezdtünk dolgozni, egyre több probléma előjött. Sajnos a munkám nem segítette a gyógyulásom, mivel idős demens emberekkel foglalkozom. Minden áldott nap gyomorfájdalommal jártam, napi többszöri pánikrohamok voltak, amik mérhetetlen halálfélelemmel párosultak. Egy robotnak éreztem magam, aki megy és elvégzi a munkát, de az érzelmeim nem tudtam kikapcsolni. Pszichiáterhez nem akartam fordulni mivel már régebben is jártam ott és sajnos tudtam, hogy ezek a tudatmódosító szerek sajnos nem mindenkiből hoznak ki jó dolgokat. A hátizsákom, amit cipeltem hatalmas méretűre nőtt. Nem volt egyszerű a munka, nagyon sokszor azt gondoltam nem tudom megoldani a szívmunkát.  Ahogy haladtunk egyre több dolog jött elő a hátizsákból, ami komoly lelki fájdalmakat okozott. A végére rájöttem ez a kapcsolat sem volt felhőtlen, mert bizony a kapcsolat alatt is sokszor átmeneti energiafelszabadító dolgokhoz nyúltam. 5 éve ismertem meg a Párom, ami barátsággal kezdődött 2 év után alakult kapcsolattá. A halála után sajnos még jobban pótcselekvésekhez nyúltam. Azt hittem ez így jó lesz. A munka vége fele igen ki tudtam mondani a fájdalmaim. Tudtam be kell látnom a rossz dolgokat is, hogy teljesen el tudjam engedni. Most már a munka végeztével kívülről látom, bár végig vele voltam, a kórházi ágyon mellette ültem nap, mint nap, de sok fájdalom is volt a kapcsolatban.

Ami csodálatos dolgot hozott az életemben a veszteségfeldolgozás végére a szerelem is rám talált. Egy csodálatos embert ismertem meg és most ki merem jelenteni soha férfitől ennyi szeretetet nem kaptam.

Ezeket azért írtam le, hogy ha bárki is ilyen problémával küzd merjen lépni, merjen segítséget kérni!!! Én is azt hittem, ezt kaptam, ezt kell viseljem! Nem így van! Bizony ezen lehet változtatni, csak nem kell félni segítséget kérni! Mindenkit bátorítok, hogy van kiút, tegyék meg a lépést érte!

Márti egy csodálatos szakember! Ezúton köszönöm a segítségét, a türelmét és még sorolhatnám!

Köszönöm szépen Márti!

K. T.

Úgy érkeztem a programba, hogy azt éreztem, hogy valami negatív érzés szinte folyamatosan bugyog a felszín alatt. A veszteségfeldolgozási folyamat maga nagyon nehéz volt nekem, mert rengeteg régi emlék feljött, és nekem furcsa volt azt megengedni magamnak, hogy sírjak, de mindenképpen megérte felhozni a felszínre ezeket az érzéseket, mert a végére hatalmas megkönnyebbülés volt a kemény munka jutalma. Másnak is ajánlom, aki valóban el akarja engedni a gyászt, a válást, a nem változó múlt és emberi kapcsolatok hitegető reményét, a haragot és a lehorgonyzó dühöt, mert ezeket a nehéz érzéseket nem lehet csak úgy elengedni, hanem belemegy a munka a gyászoló részéről egy empatikus segítő támogatásával és így tud csak kijönni a végén a valós eredmény.

S.É.

Kedves Márti!

Szeretném neked megköszönni, hogy végig vezettél ezen a rögös úton!

Mártival már korábban is találkoztunk, sőt a feleségem tavaly végig csinálta a programot. Így nála láttam azt a változást, amit ez a program Márti támogatásával ki tud hozni az emberből. Feleségem sokkal kiegyensúlyozottabb lett és az elé kerülő problémákhoz is teljesen megváltozott a hozzáállása. Gyakran kaptam meg kérdésként, hogy én miért nem kezdem el ezt a programot, hiszen biztos, hogy nekem is sokat segíteni.

2022 nyarán drasztikus lépésre szántam el magam, felmondtam a munkahelyemen. Családfenntartóként ez egy merész döntés volt, úgy, hogy nem volt másik állásajánlatom. Feleségem támogatásával történt meg a döntés, amit igazából már oly régen várt, hiszen a munka jelentette az időm szinte teljes részét. Így lehetőségem lett több időt a családommal tölteni és végre egy kicsit magammal is foglalkozni. A következő 3 hónapot arra szerettem volna szánni, hogy kitaláljam, hogy merre tovább munka ügyben, családdal több időt tölteni és a lelkem rendbetétele, hiszen itt volt mit helyre tenni.

Férfiként, talán nehezebben beszélünk és valljuk be az érzéseinket magunknak és másoknak egyaránt. Úgy gondoltam, hogy ez a megfelelő alkalom, hogy elkezdjem ezt a programot!

Ekkor vettem fel a kapcsolatot Mártival. Számomra nem volt kérdés, hogy kivel szeretném. Egyrészről volt egy pozitív példa előttem a feleségem tapasztalatai alapján, másrészről nagyom szimpatikus volt Márti annak ellenére, hogy előtte nagyon keveset beszéltünk. Azzal a gondommal kerestem fel Mártit, hogy a szüleimmel való tarthatatlan viszonyt szeretném rendezni. A régi és jelenkori sérelmek és történések erősen rányomták a bélyeget az életemre. Ekkor még gondolni se mertem, hogy milyen sok olyan személy és történés volt eddig az életem során, ami befolyásolta, hogy milyen módon viszonyuljak az érzéseimhez és hogyan is éljem meg azokat.

Márti olyannyira a program elhivatott képviselője, akivel még nem találkoztam! Bele látott az érzéseimbe, sőt olyanokra gondolt, ami számomra eszembe se jutott volna, hogy mi minden befolyásolta az eddigi 32 évemet. Természetesen neki köszönetem, hogy most már helyén tudom kezelni a szüleimmel történt múltat és jelent, az eddigi gyásszal kapcsolatos érzéseimet, megélt veszteségeimet pl. munkahelyváltás valamint, hogy milyen jellegű munka az, amiben kiteljesedhetek! Ezalatt a sok hét alatt olyan mértékű együttérzést és támogatást kaptam tőle, amit szeretnék, ha más is megtapasztalna, hiszen olyan sok veszteség lehet az életünkben (a gyász, csak az egyik szelete az egésznek), ami befolyásol, és rányomja a terhet a vállunkra, életünkre.

Talán, leginkább azon férfiakhoz szólnék, akik büszkeségből, neveltetésből vagy más okból nem mernek az érzéseiket, érzelmeiket megélni, kimondani, vagy egy hasonló programba belevágni. Ami biztos, hogy más ember lesz belőlünk, amiből nem csak magunk, hanem leginkább a környezetünk, családunk azok, akik ebből profitálhatnak!

Ép testben, ép lélek szokták mondani. Ami az egyik és látványos változás volt, amikor egy-egy szívmunkát elvégeztem, hogy a futásban sokkal magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb voltam, ami az eredményeimen is látszódtak.

Kitartás férfitársaim! Van kiút és lehetőség, hogy ne magunk birkózzunk meg (ami szinte biztos, hogy kudarccal zárul) a testünket és lelkünket nyomó és visszafogó terhektől, hanem egy szakszerű segítséghez forduljunk, aki a kezünkbe adja a kulcsot. Nincs más dolgunk „csak” elvenni és alkalmazni mindazt, ami a program része! Az eredmény borítékolható, amennyibe megtettük a tőlünk telhetőt! Mártin nem fog múlni, csak Rajtad! 🙂

Dávid

Én nekem eléggé kacifántos helyzetem volt, de sikerült kibogozni. Egyszerre gyászoltam friss halált (testvérem öngyilkossága), több évtizedes családi bántalmazást, plussz pár szakítást és egy hitéleti megingást. Fontos és jó élmény volt. Igazán és felszabadultan beszélhettem arról ami bennem van. Ritka és a mai világban égetően hiányzó órákban volt részem. Különösen jó érzés volt, hogy nem kellett átírnom vagy elmaszkíroznom az érzéseimet. Minden megélésemet aprólékosan és alaposan elemeztük. Nagy együttérzést kaptam, ami külön megérintett. Maga a módszer egyszerre hozza az ősi tudást és a modern technikákat, nagyon szerettem. Volt amikor meghatódtam, volt amikor megkönnyeztem, de ez mély békét hozott végül is. Az önreflexiót mindig sokra tartottam. Ez jó eszköz hozzá. Úgy vélem az igazi belső erőhöz vezető úton szembe kell nézzünk a belső démonainkkal. Ezt így és itt meg tudtam tenni. Ne féljünk hát a gyásztól, éljük meg! És ne féljünk megnyílni ha szükséges!

Sz. Gergő

Kedves Márti!

Először is nagyon szépen köszönöm, hogy a fájdalmas időmben, amikor Édesanyámat elveszítettem velem voltál, meghallgattál és támogattál. Sokat segített, és jelentett nekem. Köszönöm, hogy részt vehettem ebben a programban. Úgy érzem, hogy velem együtt hétről – hétre harcoltál, hogy sokkal könnyebben fel tudjam dolgozni a veszteségeket, ami jött velem szembe. Hálás vagyok mindenért. Köszönöm és hálás vagyok a Jó Istennek, hogy ezáltal kezdetét vette a gyógyulásom. Nélküled nem sikerült volna ez. Továbbra is maradj ilyen amilyennek a jó Isten megáldott. ❤️

Viki

Márti egy kincs, szinte mindenkinek receptre kéne felírni.

Második vetélésem után egy dologban voltam biztos, hogy külső segítséget fogok kérni. Sajnos tapasztalatból tudtam, hogy nem egyszerű ebből felállni, még segítséggel sem. Ajánlás útján találtam rá Mártira.

Már az első telefonos beszélgetésünk alkalmával mondta, hogy az első vetéléssel is lesz dolgunk, akkor én legyintettem, mondván, mindegy mit és hogyan csinálunk, csak segítsen. Végül nem csak igaza lett, de talán nagyobb dolgom is volt az első vetéléssel.

Igazából ez egy kőkemény önismereti út, ami alatt Márti végig segített, végig fogta a kezemet. Amikor kellett figyelmeztetett, amikor kellett megdicsért, volt, hogy velem/együtt sírtunk, de olyan is volt, hogy erélyesebben rám szólt, mert akkor éppen arra volt szükségem.

Tisztelem és becsülöm érte, hogy minden apró részletre emlékszik hétről hétre, úgy ahogy azt a legjobb barátnők szokták. Ezáltal is érzi az ember, hogy jó helyen van, tényleg bármit őszintén elmondhat. És nem csak meghallgatást és figyelmet kap az ember, de valódi segítséget is, az élet minden területére vonatkozóan, komplexen.

Nekünk már van egy tündéri Kislányunk (akihez szintén nem egyszerű út vezetett), így volt, hogy hajnalokba nyúlóan csináltam a szívmunkákat (jártam az utamat), mert akkor tudtam magam lenni a gondolataimmal, de minden perce megérte. Amikor pedig úgy éreztem, hogy elakadtam, nem tudom a megoldást, Márti „csak” feltett két kérdést, és minden hiányzó elem a helyére került.

A program során több barátom kérdezte, hogy ajánlom-e másoknak, mindig azt mondtam, hogy majd a végén válaszolok erre a kérdésre. Már közben egyértelmű lett a válasz, igen, de csak és kizárólag Mártival együtt. Most, hogy a végére értünk a programnak, úgy érzem hatalmas kövek zúdultak le rólam, kőkemény az út, ha az ember rendesen odateszi magát, de ha már csináljuk, csináljuk rendesen, és Mártival együtt egy célravezetőbb és gyorsabb út lesz bárkinek, ebben biztos vagyok.

Nagyon hálás vagyok, Márti! Nagyon köszönöm! Ölellek! Tiszta szívvel ajánlom Mártit!

Sz. Anita

Nem hiszek a véletlenben. Amikor nyár elején már egy éve küszködtem anyukám betegségének és halálának az elfogadásával, húgom javasolta a speciális gyászterápiát. Átküldött egy listát a segítőkről, és Márta fényképét látva, aztán a telefonon a hangját hallva biztos voltam benne, hogy hozzá szeretnék járni. Tudjátok, mikor van az az érzés, hogy valakiben 100 %-ig megbízhattok: abszolút jóindulatú, sőt, teljes szívvel hisz abban, amit csinál. A mesebeli “terülj-terülj asztalkámtól” a finom kávéig minden a segítségről szólt. Rengeteget beszélgettünk, megtelt a sárga dosszié, a szívem meg egyre könnyebbé vált. A fél életemet feldolgoztuk és megemésztettük, mindezt olyan tűpontosan helyére találó megjegyzésekkel, hogy sokszor levegőt sem kaptam tőle, ugyanakkor annyi vigasztalással, hogy a végén még erősebbnek éreztem magam. Nagy hátizsáktól szabadultam meg. Hálás vagyok magának a gyászkezelési módszernek is, de egy módszer csak a közvetítő személytől lesz élő és működő. Szóval nagyon hálás vagyok Mártának, aki hetekig élte az életemet, sírta a könnyeimet, és lelkesedett az örömeimért.

Köszönöm:

P. Kata

Boldog voltam, válás közepén, a két lányommal, de boldog voltam! Megtaláltam azt az Embert, akit kerestem, akivel leélhetem az életem. Minden helyre állt, az életem végre jó irányba haladt…

Aztán megtörtént életem tragédiája, elveszítettem a Páromat, egyik pillanatról a másikra. Este lefeküdtünk aludni és másnap nem kelt fel. Sokkot kaptam, nem tudtam magamról, azt hittem nincs kiút. A testem és a lelkem összetört. Dadogtam, remegtem, a fájdalom mindig mindenhol velem volt. Nem tudtam mi lesz velem, percről percre éltem. Tudtam, hogy a lányaim és magam miatt össze kellene szednem magam, de nem ment. Csak azt tudtam, kell segítség, azért, mert egyedül nem fog menni. Először a fizikális tüneteim miatt, pszichiátriára kerültem, hetente jártam a gyógyszereimért. Azokon éltem. Egy idő után tudtam, hogy ez nem lesz elég, nem lesz jó, mert ettől nem oldódik meg semmi. Elkezdtem keresgélni, út közben sokszor meggondoltam magam. Nincs kedvem még beszélni is a fájdalmamról, főleg nem egy idegennek. Aztán a fájdalom nagyobb és nagyobb lett. Rátaláltam Mártira. Telefonon beszéltünk először. Már akkor éreztem, hogy jó helyen vagyok, megértett és végre nem azokat a mondatokat hallottam tőle, mint mindenki mástól nap mint nap. “Az idő mindent megold…” Tudtam, hogy ez nekem kevés lesz, tudtam, hogy ez nem így van. Sok mindenen keresztül mentem az életemben, sok csalódás, bántás és most minden is összejött. De a telefon másik oldalán ott volt Márti és végre azt éreztem, hogy megtaláltam azt az embert, akivel megoszthatom azt, amin keresztül mentem.

Nagyon nehéz volt! Kellett foglalkoznom a fájdalommal, kellett róla beszélnem. Nem értettem, miért lesz ettől jobb, miért kell nekem szívmunkát végeznem. Nőként, Anyaként mindig, mindenkit magam elé helyeztem, most muszáj voltam magammal foglalkozni, a lelkemmel. Nekem nagyon sokat adott ez a program. Nagyon sok mindent megtanultam magamról, az emberekről. Erősebb lettem sokkal. Ezt nemcsak magamnak köszönhetem. Márti egy olyan személyiség marad az egész életemben, akire úgy fogok mindig is emlékezni, hogy Ő tanított meg arra, hogy magammal is kell foglalkozni, hogy lehet hogy “megtaposott” az élet, de itt vagyok, élek!!! Fel tudtam állni és közben újra megtaláltam azt, akivel boldog tudok lenni és teljesen, szívemet, lelkemet bele tudom tenni a kapcsolatomba. Együtt tudok élni a veszteségeimmel és közben tudom a jövőmet tervezni tiszta szívvel! Amire nem gondoltam volna akkor, amikor megemeltem a telefont.

Márti, köszönök Neked mindent! Köszönöm, hogy nemcsak a meglévő problémámmal foglalkoztál, hanem az összessel, amit átéltem! Köszönöm, hogy a Társam voltál hosszú ideig és mindig végig meghallgattál nyitott szívvel! Az sem volt akadály, hogy jó pár km választ el minket egymástól és online tudtunk beszélni. Örülök, hogy Rád találtam és megismerhettelek! Hálás vagyok!❤️

Angelika

Drága Márti!

Apukám halála miatt csináltam végig a gyászfeldolgozás programot. Köszönöm szépen a sok segítséget! Csodálatos volt megtapasztalni, ahogyan az imáim választ találnak (többször másként, mint ahogy elképzeltem, de annál jobban), és ahogyan Isten más embert használ eszközül az életemben, ez esetben téged, amiért hálás vagyok neked. Kívánom, hogy továbbiakban is legyen áldott a munkád, és még sok más ember életen tudj segíteni, és továbbra is Isten egyik aktív munkása tudj lenni ebben is!❤️

Martina

Drága Márti!

A gyászfeldolgozás módszer programot Apukám elvesztése miatt kezdtem el. Most már hogy végeztünk, teljes mértékben azt tudom mondani, hogy már változtam pozitív irányba. Nyilván vannak még olyan dolgok, amikkel dolgoznom kell a jövőben, és biztos lesznek is még újak, de a program és a benne megtanult dolgok segítséget fognak ebben nyújtani. Reménykedem abban is, hogy az életben más kapcsolataim is fognak tudni kibontakozni. Úgy érzem sínen vagyok! És ezt csak neked köszönhetem. Örülök, hogy végül igent mondtam a csoportra és nem futamodtam meg a részvételtől. Azt gondolom, hogy rengeteget segített abban, hogy a jövőben máshogy álljak a dolgokhoz, és hogy más színvonalat tudjak hozni az életemben. Még egyszer köszönök szépen mindent! Nagyon hálás vagyok. Szavakban ki se tudom fejezni az érzéseim!

Anna

Drága Márti!

Köszönöm, hogy részt vehettem ebben a programban. Hatalmas segítség volt számomra és sosem felejtem el. A legjobbkor jött és a legjobbat kaptam❤️amiért mérhetetlenül hálás vagyok neked❤️. A világ veled egy jobb hely. Kívánom, hogy a program által mindenki olyan megnyugvásra találjon, mint most én. Egyszerűen akkora változást idéztek elő bennem ezek az alkalmak, hogy azt érzem, 100% annyira erős és kitartó vagyok mint előtte. Nem vagyok dekoncentralt, sőt jobban teljesítek, mint a veszteség előtt. Tudok aludni, minden megy most egyszerre amire eddig példa nem volt. Annyira hálás vagyok ezért és most halottak napjan sem éreztem azt, amit az előző években.

Fanni

Drága Márti!

Először is nagyon köszönöm neked, hogy meghallgattál, hogy el tudtam mondani mindent ami a szívemet nyomta. Életem legnehezebb időszakában mellettem voltál és segítettél nem csak úgy mint egy gyászfeldolgozó specialista, hanem mint barát is tudtam rád számítani és azóta is tudok. Nagyon sokat segít ez nekem a napokban is, hogy tudom, hogy ha baj van számíthatok rád. Számomra nem volt kérdés amikor elveszítettem Aput, hogy segítség kell a feldolgozásához, mert olyan fájdalom ért bennünket, amit lehetetlen egyedül megpróbálni feldolgozni. Sokan kételkednek abban, hogy “egy idegen ember ugyan, hogy tudna segíteni neked és hogy nem fogja visszahozni a szerettedet”. Igen, nem tudod visszahozni, de segítettél a program által és a személyed által még az elvesztése után is közelebb kerülni Apukámhoz és elköszönni tőle. Nagyon köszönöm neked azt az intenzív pár hetet és az azóta is tartó törődést.

Szeretettel: Helga❤️🙏🏻

Kedves Márta! Először is nagyon szépen köszönöm, hogy ebben a fájdalmas időszakban velem voltál, meghallgattál, támogattál. Sokat jelentett! Úgy érzem velem együtt harcoltál hétről – hétre, hogy sokkal könnyebben fel tudjam dolgozni mindazt a sok vesztességet, amivel életem során szembesülnöm kellett! Hálás vagyok a türelmedért, a jóságodért, a kedvességedért, a megértésedért, egy szóval mindenért. Hálás vagyok a Jó Istennek is, hogy téged megtaláltalak itt a világhálón, és ezáltál kezdetét vette a gyógyulásom. Nélküled ez nem sikerült volna! Légy továbbra is ilyen jó amilyennek, a Jó Isten megáldott!

Tisztelettel: Enikő

A párommal való szakítás miatt kerestem fel Mártit és kértem a segítségét. Egyéni foglalkozáson vettem részt nála és már az első alkalommal az alapos helyzetfelmérés során kiderült, hogy életem során e szakításon kívül is sok olyan veszteségem van, amit fel kell dolgoznom az általa bemutatott gyászfeldolgozás módszer segítségével. Jóleső érzés volt, hogy őszintén elmondhatom, feltárhatom az érzéseimet Mártinak. Elvégeztem a szívmunkákat, amiket a következő alkalommal megbeszéltük. Rengeteg felgyülemlett érzés szabadult ki belőlem, amiről nem is gondoltam, hogy még mindig bánt engem. Márti végtelenül kedves, empatikus személyisége mindig jó hangulatot teremtett, szerettem hozzá járni. Neki köszönhetem, hogy idővel megnyugodtam, fel tudtam dolgozni a szakítást. A foglalkozások hatására az emberi kapcsolataimat is átértékeltem és rájöttem, hogy sohasem késő változtatni azokon a dolgokon, amelyeket életem során a neveltetésem miatt nem jól csináltam. Így a lányommal való kapcsolatom is jelentősen javult. Időközben lett egy új kapcsolatom is, melyet igyekszem az előzőekben elkövetett hibákból tanulva másképpen megélni.

Én mindenkinek azt ajánlom, hogy a mai rohanó világban ne tartsa magában az érzéseit, szánjon magára időt és keresse fel Mártit, hogy az ő segítségével fel tudja dolgozni a hosszú évek óta felhalmozódott veszteségeket, amelyek az én esetemben többször betegségeket is okoztak.

Köszönöm Márti! További sikeres munkát kívánok Neked!

N.I.

A párom elvesztése után kerestem meg Mártit, hogy segítsen az engem ért veszteség feldolgozásában. Nem az első veszteség volt ez az életem során, így a feldolgozása is nehezített volt, még mindig tart. Heti rendszerességgel beszélgettünk, nagy segítség volt a jelenléte abban az űrben és fájdalomban, ami akkor körülvett. Azokon az ismereteken túl, amik a veszteség feldolgozásában való segítséghez szükségesek, a személyisége legalább olyan fontos volt abban, hogy vezetni, kísérni tudjon a gyász feldolgozásában.  Egy biztos pont volt a hétköznapok zakatolásában, akitől mindig odafigyelést, megértést, megnyugtató jelenlétet kaptam abban a fájdalmas elveszettségben, egyedüllétben.  Nagyon sok mindent kaptam és vittem el magammal a beszélgetéseinkből, amiket a legmélyebb hullámvölgyekben segítségkét tudtam hívni. Örülök, hogy rátaláltam, hálás vagyok neki mindenért, amivel hozzájárult ahhoz, hogy egyre többször észre tudjam venni, meg tudjam élni azokat a pillanatokat, amiket átjár az Élet …

Kata

Ha azt veszed észre magadon, hogy régi veszteségek, csalódások, megbántottság mai napig felkavar, foglalkoztat, gondolkozol, elmálázol rajtuk… miért, hogyan, mit tehettél volna, stb…? Egyszóval nem hagynak nyugodni, akkor fel kell ismerd, hogy múltbeli veszteségeid, nem hagynak a mában boldogan élni… Néha a továbblépéshez kell némi segítség, mert egyedül kevesek vagyunk hozzá, s be kell látnunk, ahhoz, hogy tiszta lappal és inkább tapasztalattal, mint kérdéseket magunkba folytva folytassunk utunkat, le kell zárni eme elvarratlan szálakat, mik még zavarják lelkünket, elménket…

Én ezt felismertem, de nem tudtam vele mit kezdeni, egymagam… gondoltam kíváncsiságból is, kipróbálom azt a gyászfeldolgozó módszert amivel Márti dolgozik … ami amúgy nem bonyolult, tényleg egy technika… ám nem mindegy, ki ül veled szemben, nem elég csak maga a technika … néha maga a kis feladatok, lelkileg megerőltetőek tudnak lenni – de ez épp azt jelzi, hogy még lezáratlan a dolog … ezért meg kell dolgozzuk magunkban. Igen, néha erőt is kell venni magunkon, hogy pár nehéz érzelemmel szembe nézzünk…. De ha megtesszük és kimondjuk ezeket Márti támogatásával, bíztatásával, ösztökélésével… idővel eljuthatunk oda, amit vártunk, hogy végre felszabadulunk nehéz érzéseink nyomása alól, és sokkal jobban újra a mában élhetünk!

Ma volt egy pillanatom, amikor arra eszméltem, hogy mióta nem rágódtam a múlton. Milyen jó, hogy csak élem az új életem. Olyan furcsa volt, mikor nem hittem, hogy valaha elmúlik az a kettős érzés. Azt hittem ez már mindig így lesz, s de jó hogy nem!

K. N.

Életem egy olyan szakaszában kerestem fel Mártit, mikor felismertem, hogy az elvesztésnek oly sok formája van. A Mártival folytatott privát, meghitt online beszélgetések tökéletesen működtek. Rendkívül hálás vagyok, hogy olyan segítőt kaptam, akiben az első pillanattól kezdve maximálisan megbíztam és megtudtam nyílni felé. Mindent köszönök Márti.

K. Gizi

Sokat gondolkodtam, hogy mit és hogyan írjak Neked, de feltétlenül szeretném kifejezni hálámat.

Az igazság az, hogy mikor Rád találtam, éppen azon a ponton voltam, hogy feladom. Az a bizonyos hátizsák már annyira tele volt, hogy szó szerint rosszul lettem az utcán.

Nem vagyok hívő ember, mégis úgy gondolom, “valaki” irányított és fogta a kezem, hogy legyen bátorságom és keressem azt az embert, aki a segítségemre lehet a magányos küzdelmemben. Hálás vagyok, amiért ez az ember Te voltál!

Nem gondoltam, hogy ennyi fájdalom, düh és gyűlölet lapul bennem mélyen, elfojtva.

Sohasem hittem volna, hogy képes leszek arra a fejlődésre, amit a nálad töltött időnek köszönhetek.

Már nem sírok annyit. Ha mégis, legyen az az utcán, már nem érdekel. Hatalmas terhek, sziklák, amik legördültek rólam.

Ugyan mondtad, hogy varázsolni nem tudsz, de mégis megmutattad nekem azt az utat, amin végig mentem és a jövőben is folytatni fogom, hogy az életemet könnyebbé és élhetővé tegyem.

Az élet produkál olyan fordulatokat, tragédiákat, amikre nem tudunk és nem is lehet felkészülni.

Az én tragédiám – nem is egy -, inkább úgy fogalmaznék, hogy az utolsó és legfrissebb tragédiám elvett egy darabot a lelkemből, a testemből.

A gyászommal egyedül akartam megküzdeni, mint az életemben minden mással is. Nem ment volna Nélküled. Ezt most már tudom, és azt is, hogy egy életre szóló útmutatást adtál nekem, hogy a magam és a gyerekeim sorsát is egyengetni-, a fájdalmat és örömet megélni tudjam. Hiszem, hogy leszek még boldog.

Rengeteg dolgot tudtam meg saját magamról. Másként kezelek embereket.

Köszönöm az erőt, az odafigyelést, a tanácsokat és a szeretetet, amit Tőled kaptam. Kívánom, hogy legyenek bátor emberek, akik képesek lesznek arra, hogy segítséget kérjenek Tőled és segíthess nekik is!

MINDIG HÁLÁS LESZEK!

Szeretettel és végtelenül sokszor ölellek: Erika

Hogy mit is adott nekem a gyászfeldolgozás? Ráébresztett, hogy sajnos a veszteség, ami ért itt van és nem tudom meg nem történté tenni. Valahogy meg kell próbálnom együtt élni vele. Sajnos én a világ legborzalmasabb veszteségét kaptam. A lányom elvesztése kapcsán találkoztam a módszerrel. Ajánlom ezt a módszert minden gyászolónak. Vállalja fel bátran mindenki a saját érzelmeit, a könnyeit. Ajánlom Mártit minden gyászolónak, mert én egy csodálatos embert ismertem meg a személyében, aki nagyon átérzi a fájdalmunkat. Bátran legyen hozzá őszinte mindenki, mert a feldolgozás folyamatában sokat segít. A gyászfeldolgozás folyamata elég nehéz, de megéri végig csinálni. A végén egy kis megkönnyebbülést éreztem amellett, hogy a fájdalom életem végéig ottmarad. Még egyszer köszönöm Márti.

Zsolti

Mártival nem véletlenül találkoztam, most már tudom! Akkor, nagyon mélyponton voltam hiszen mire kezdtem jobban lenni Édesanyám halála után hirtelen egy másik családtagomat is elvesztettem, és egy még mélyebb gödörbe zuhantam, ahonnan úgy gondoltam képtelen vagyok kimászni. Mert minden egyes igyekezettel csak mélyebbre kerültem és szinte elviselhetetlenné váltak a napjaim. És akkor jött velem szemben Mayor Márta – Veszteségek feldolgozása Facebook oldala. Pár perc múlva éreztem, hogy erre a segítségre van szükségem, ez lesz a megoldás az én “bajomra”! Igen, Márti szakszerűen, nagy empátia készséggel olyan szépen segít, hogy közben nem érzem magam egyedül ebben az egész folyamatban és hogy merek őszinte lenni, mert akkor is a legnagyobb szeretettel fogad el. Igazi támaszként áll mellettem és nagyon figyel minden kis részletre. Életem egyik legjobb döntése az volt, hogy kértem Márti segítséget, mert most már tovább léphetek és megszabadulhatok a nehéz terhek súlyától.

M.K.

Ha ki kellene emelnem, mi volt a jó a találkozásainkban: hogy őszinte lehettem és teljes odafigyeléssel hallgatott és tanácsolt, hogy gondolkodhattam a kapcsolataimon, amit elmondhattam. Nagyon hálás vagyok ezért az utazásért, amit együtt töltöttünk Mártival. Köszönöm szépen, hogy bátorítottál, amikor, a múlt fájdalmával kellett szembenéznem. Gyermekkori traumák folyton vissza köszöntek, és most már tudom, attól, hogy az apukám nem szeretett, és fiút várt, attól még élhetek teljes életet. A gyász feldolgozásra mindenkinek szüksége van, hiszen a halottakon kívül az élő kapcsolatainkat is rendbe kell tenni. 35 éves kapcsolatban sok minden volt, már egy ideje ki repültek a gyerekek és nem találtam a helyem, a klimax… hangulat változások… de újra kezdek a régi Bettike lenni! Sok erőt mindannyiunknak ebben.

Betti

Drága Márti! Sajnálom, hogy egy ilyen veszteség miatt ismertük meg egymást, de hogy Téged választottalak, az sorsszerű volt, Isten ajándéka. Barátnőm ajánlására kezdtem specialistát keresni, mivel egyetlen gyermekünk elvesztése feldolgozhatatlan veszteség. Nem tudtam, hogy mivel állok szembe és még most sem tudom, hogy ez a módszertan hosszú távon mit tud adni, mivel friss ez a szörnyű dolog, de azt hiszem megértettem a lényegét. VISZONT, ami ennél is fontosabb, az a specialista személye, akinek ismeretlenül is, nagy szavak nélkül, átvitt értelemben a kezébe teszed az „életed”. Mártiban minden megvan, ami esetleg segíthet. Empátia, emberség és sorolhatnám ezeket a tulajdonságokat, de inkább csak annyit mondok, hogy köszönöm a jó Istennek, hogy Őt sodorta elénk. Volt olyan, hogy vártam a találkozót, annyira megnyugtató volt mégcsak hallgatni is Őt, amikor persze nem ő hallgatott engem. Köszönöm Márti

Heni

A világ legnagyobb fájdalmával kell együtt élnünk, szüléskor meghalt a kislányunk. Próbáltam pszichológust 3 alkalommal, de nem éreztem, hogy segít. Próbáltam erős lenni és egyedül szembenézni a gyászommal hónapokig. Azt hittem jól haladok, mert mindenkinek mutattam milyen erős vagyok és nem omlok össze a súly alatt. Közben éreztem, hogy ez nem a valóság, elkezdtem szakembereket keresgélni, de úgy gondoltam, mi újat tudna bárki is mondani? (Főleg olyan terapeuta, aki nem élte át ezt a veszteséget). Hogy tudna hozzám bárki is kapcsolódni? A sablon szövegekre pedig nem voltam kíváncsi. Tehát éreztem, hogy segítség kell, mert nem vagyok önmagam. Nem bírok enni normálisan, nem alszom hetek óta. Hullámzok: hol jobban vagyok, hol pokoli a kín. Sírtam, akkor jobb lett. Aztán elfogytak a könnyek, csak a fájdalom maradt. Persze azt mutattam kifelé, hogy minden rendben, de nem volt— megrekedtem. Ekkor jött Márti egy ajánlás alapján. Online foglalkozást is tart és kifejezetten gyászterápia, amit csinál. Végre, ez kell nekem! Fogalmam sem volt mit fog kezdeni velem és a gyászommal, hogy fog tudni segíteni? Miről fogunk beszélgetni? Attól, hogy beszélgetünk, hogy lesz nekem jobb? Egyeltalán van bármi, ami segíthet a lelkemen? „Az idő majd segít” – mondta mindenki jótanácsul. Nem hittem és nem is éreztem. Márti első mondatai között szerepelt, hogy az idő nem segít. Tudtam, hogy megtaláltam végre azt a hiteles Segítő-Társat, akivel kapcsolódni tudunk egymáshoz. Végre nem felszínes beszélgetések áldozata leszek, végre fog történni valami… Vártam nagyon! Minden online alkalmat vártam. Mélységekbe mentünk, nem volt könnyű az út. (Tart a mai napig.) Rengeteg dolgot tanultam magamról. Ahogy elkezdtük gyógyítani a sebeket a szívemen, úgy gyógyult a testem is (evés-alvás). A fájdalom és a kislányunk hiánya itt van, de már kisebb a teher, minőségben változik a gyászom. Hálás vagyok neked, Márti! Köszönöm a kapcsolódást!

T.H.B.

Márti kedves, nagyon segítőkész. Életem legnehezebb időszaka volt, amikor elvesztettem a férjem és segített a feldolgozásban. Próbálom elfogadni. Igaz, hogy ez még messze van, mert még most sem tudom elhinni, hogy ez mind velünk történt. Ajánlom mindenkinek a segítségét. Köszönöm Márti!

Csilla

30 évesen elakadtam az életemmel. Hordoztam magammal valamit, ami mérgezett. Lassú, gyilkos érzéseket cipeltem magamban. Nem tudtam mit kezdjek velük. Vissza-vissza térő keserű problémák, amik beárnyékolták a mindennapjaimat, és érzelmileg bármikor napokra padlóra tudtak küldeni. Egyik ilyen az édesanyámmal való kapcsolatom volt. Nem tudtam gyógyulni, bármennyi könyvet olvastam, nem jöttem rá mi a baj. Nem tudtam, hogyan kellene kezelni. Pár éve egy barátom egyszer azt mondta: Gyászold el. Nem is értettem, hogyan is gondolta.

Mártit akkor kerestem fel, amikor számomra egy igen fontos barát meghalt, és tudtam, ha az elvesztése feldolgozásában nem kérek segítséget, képtelen leszek megbirkózni vele. Itt futnak össze a szálak. Nem csak ebben segített Márti és a Gyászfeldolgozás módszer. Az ő segítségével szembe tudtam nézni azzal, amit addig szégyelltem. Amit nem mertem kimondani. A fájdalmak, a sértettség, a traumák. Hogy lássam, hogy nem csak áldozat vagyok. Cipeltem a fájdalmaim, a traumáim és nem tudtam, hogy szabaduljak meg tőle, pedig nagyon akartam. Márti megfogta a kezem, és mint egy kis tünékeny gyertyalángot a szélvihar idején, végigvezetett a lelkem a felismerés, a szembenézés és a feldolgozás folyamatán. Rájöttem, hogy nagyon sok emberi kapcsolatomban volt/van veszteség, amivel dolgom van, amit nem hagyhatok annyiban. Arra is rájöttem, hogy a szemetet magam körül valóságosan akkor tudom kidobni, ha a lelkemből is megtettem. Végre otthonossá tudtam varázsolni a lakást, amiben lakunk. El tudtam engedni a régi kacatokat. Megtanultam elbúcsúzni. Emberektől és tárgyaktól. Megtanultam a hiányt és a veszteségeket feldolgozni. Békességre leltem. Innentől azt hiszem meg tudok birkózni a legrázósabb időszakokkal is. Márti hite és kedvessége példaértékű számomra.

R.I.

Mindjárt egy éve, hogy felfoghatatlan tragédia ért. Egyszerre veszítettem el imádott férjemet és édesapámat. Tudtam, hogy nehéz küzdelem lesz, tudtam, hogy fájdalmas hosszú út következik. Megpróbáltam mindent, hogy könnyebb legyen… Nem sikerült… Álmatlan éjszakák, sírással téli napok… A szívem szinte megszakad… Aztán egy olyan csodálatos emberrel hozott össze az élet, amilyen kedves Márti. A lelkem megnyílt. Megértéssel fogadta minden gondolatom, lelkem vívódásait. Meghallgatott türelemmel, megértéssel. Vigasztaló, építő szavakkal bátorított, segített megküzdeni mindennapjaimat, gyerekemmel, unokáimmal egyaránt. Legnehezebb feladat valakinek a lelkét összerakni… Neki ez sikerült. Bíztam benne, és a sebek szép lassan gyógyulni kezdtek. Még mindig nagy a hiány, de valahogy könnyebb… Még mindig üres a lakás, de valahogy könnyebb… Még mindig az eszembe vannak ezerszer szeretteim, de valahogy könnyebb… Még mindig nagyon fáj, de valahogy könnyebb… Tudom, hogy még küzdenem kell, de ott lesz az a tanítás, amit kaptam, ami segített, és tudom ezután is segíteni fog. Most már tudok szeretteimre úgy gondolni, beszélni Róluk, hogy nem mindig fojtogató a sírás… Valahogy könnyebb… A jó Isten áldja meg Önt, Márti!! Kívánom, hogy erőben, egészségben maradjon, hogy tudjon a rászorult emberek segítője, támasza lenni. Nagyon köszönöm, amit értem, még az unokáimért tett!! Tisztelettel, sok szeretettel gondolok Önre.

Ilona

Tavaly elveszítettem a kislányomat, aki gyógyíthatatlan betegséggel született. Hatalmas ürességet éreztem, felfoghatatlan volt, hogy ez velem történik meg. Nem tudtam feldolgozni a történeteket, ezért fordultam segítségért Mayor Márta Gyászfeldolgozás Módszer specialistához. Az életem során több feldolgozatlan veszteség ért, amit sikerült átbeszélni. Újra megéltem, hogy az a seb be tud gyógyulni, s nem fog felszakadva még jobban fájni. Sokan mondják, „engedd el, hiszen az élet megy tovább”, de senki nem segít, mit kell tenni annak érdekében, hogy ezt el is érje az ember. A gyászfeldolgozásban egyénileg vettem részt, amit hetente egy alkalommal tartott nekem. Lelkileg támogatást éreztem, bátran és őszintén beszéltem az érzéseimről, segített a módszer kifejezni, megfogalmazni az érzéseimet, könnyebb lett a lelkemnek. Ez segít másoknak is. Ajánlom mindenkinek ne féljen segítséget kérni. Bárki jelentkezhet nála, akinek veszteséggel kell szembenéznie.

B.K.

Gyógyulás a gyászból

 „Születésünkkor egy üres hátizsákot kapunk, melybe az évek múlásával különböző veszteségek kerülnek ruhadarabok formájában a selyem kendőtől kezdve az ólom mellényig. Ezt a láthatatlan hátizsákot cipeljük amíg bírjuk, ill. amíg tudunk bele pakolni. De eljön az az idő amikor ki kell pakolni, foglalkozni kell vele, hogy a következő veszteségeknek is helyet készítsünk.„

Ez volt az az idézet, ami először megfogott. Akkor éppen az életem eddigi legnehezebb időszakát éltem, sorban temettem el a családtagjaimat, és ekkorra már teljesen egyedül voltam. Mindig arra tanítottak, hogy minden megoldható, csak erősnek kell lennem és segítséget csak a gyengék kérnek. De nem hagyott nyugodni az idézet, és mikor már többedszer jött elém, erőt vettem magamon és felhívtam Mártit.  Jól tettem. Már az első telefonbeszélgetésünknél éreztem, hogy jó helyen járok.

A veszteség kezelésének egy teljesen új megközelítése nyílott meg előttem. Szilárd alapokra építve, fokról-fokra bontakozott ki előttem a módszer. Apró dolgok, kicsi kapaszkodók, amik eddig is ott voltak előttem, csak nem tudtam őket használni. Márti nyugodtan, lassan, szinte háttérbe szorulva vezetett rá ezekre a segítségekre. Különleges érzéke van ahhoz, hogy észre vetesse, ezek mind itt vannak körülöttünk.  Csak meg kell tanulnunk a Kis Hercegtől: „Jól csak a szívével lát az ember„.

És hogy a szívünket ne a fejünkkel akarjuk meggyógyítani.

Ajánlom mindenkinek ezt a módszert, akinek az a bizonyos hátizsák már kezd megtelni. A súlyát csak  akkor érezzük, amikor elkezdünk kipakolni belőle.

Köszönöm, hogy részese lehettem.

Ildikó

“Amikor először hallottam a gyászfeldolgozásról, nem hittem volna, hogy egykor ennek köszönhetően kapom vissza a boldog életem.

Mártival, szinte az első alkalommal megnyíltunk egymás előtt. A kedvessége, a szeretete, és a segítőkészsége, valamint az együttérzése volt az, ami kinyitotta a szemem a veszteségek feldolgozásának fontosságáról.
Minden alkalommal egyre közelebb kerültünk egymáshoz, a veszteségem/fájdalmam egyre távolabb tőlem. Sokszor már az volt a nehéz, hogy el kellett búcsúznom tőle.
Hálás vagyok Mártinak, hogy Ő segített nekem.
Nélküle, és a program nélkül, még mindig csak szenvednék…
Köszönöm a lehetőséget.
Szívből ajánlom a programot Mártival mindenkinek, aki kiegyensúlyozott, és teljes életet szeretne élni!”

Gréti

„A módszer új alapokra helyezi a veszteséghez való hozzáállást. Az információközlésből kíméletesen vezet át a feladatokba és szisztematikusan kapcsolja össze a folyamat állomásait. A szívet és az agyat egyaránt megdolgoztatja. Egyértelművé teszi, hogy a gyógyulás a belefektetett munka függvénye és eredménye. Rendszerbe tudtam foglalni a történteket és minden momentumot a helyére illeszteni. Meg tudtam nevezni pontosan az érzéseimet. Nem kell félnem a hirtelen rám törő fájdalmas részletektől, mert külön-külön leszámoltam velük.

A csoportban vigasztaló hasonló élethelyzetekben lévőkkel közösségben lenni. A társaim történetei segítenek felidézni a sajátjaimat. Ösztönöz a szívmunka komolyan vételére és az őszinteségre. A szomorú időszakban örömöt ad mások segítségére lenni. A csoportban biztonságban és átölelve éreztem magam.

Márti tökéletes, nyugodt körülményeket teremt. Sosem sürget, mindig ráér, folytonos a türelme. Határozott, mégis szelíd a stílusa. Készséges a kérdésekre és a válaszokra. Hiteles: amit mond, azt gyakorolja is.

Nagyon szerettem, ahogyan szólított bennünket: kedveseim, és anyukám halálakor Ő küldte a “leghasználhatóbb” üzenetet nekem. Hálás vagyok, hogy “támogatva vagyok” általa.”

M.A.

„A program számomra nagyon hasznos volt, sokat segített a veszteségeim elfogadásában.

Az elején kicsit aggódtam a csoportos program miatt, de aztán rá kellett jönnöm, hogy a hasonló körülmények között élő emberek tapasztalataiból, gondolataiból, átélt dolgaiból sokat segítségül hívhatok a későbbiekben. Nagyon hálás vagyok Mártinak, aki mindvégig mellettem állt, támogatott, figyelemmel kísérte a történeteimet. Nagyon köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a gyógyulásra és megtanultam, hogy nem kell mindig egyedül küzdeni.

Ajánlani tudom mindenkinek, aki bármilyen traumával, veszteséggel éli jelenleg az életét!

Van kiút! Én sem hittem benne sokáig!”

 V.E.

 

“A csoportban négyen vettünk részt, Márta volt az ötödik, mint csoportvezető. Nagyon tetszett a higgadtsága, könnyen megnyíltunk előtte, mert ő is teljes őszinteséggel mesélt az ő küzdelmeiről.

A könyv nagyon sokat segít a veszteség feldolgozásban, de a csoportban való részvétel ad igazi keretet neki. Meghallgathatjuk egymás történeteit, együtt sírunk, együtt nevetünk. Egymást bátorítjuk.

Márti együttérzéssel hallgat meg minket.

Nagyon hálás vagyok, hogy megerősít.

Sok szeretettel ajánlom Mártit mindazoknak, akiknek segítségre van szükségük veszteségeik kezelésében és akiknek fontos, hogy meggyógyuljanak lelkileg.”

S. Z.

Mindenkinek ajánlom ezt a programot Mártival. Életünk során nagyon sok veszteséget élünk át. A feldolgozatlan veszteségek pedig nagyon sok lelki problémát okoznak, amikkel még ha nehéz is de foglalkozni kell. Ez a program nagyon jól ki van dolgozva, sokat segített nekem is.

Nagyon jó volt a kis csoportban részt venni.

Nagyon jó volt Márti támogatása, példamutatása segítőkészsége. Kedvességével feloldotta bennem a gátlásokat és nyíltan tudtam beszélni gyászomról, veszteségeimről vagy akár az örömeimről is.

Még egyszer köszönöm, hogy részt vehettem a programban.

M. I.

“Először is azzal kezdeném, hogy nagyon örülök, hogy Márti egy ilyen speciális területre szakosodott és ezzel be tudja tölteni az életfeladatát, mert úgy vélem erre is születni kell. A folyamat engem megviselt, úgy éreztem, mintha bejutottunk volna a lelkem legmélyebb pontjaiba. Ezalatt végig társam, segítőm volt, olyan kérdések, mondatok hangzottak el a szájából, amik képesek voltak felemelni. Nagyon figyelmes, odaadó és valós tapasztalataival hiteles is számomra. Az online világban elengedhetetlen ma jól boldogulni, amit szintén abszolvált, bármi is adódott 1-1 találkozónál. Ajánlom Mártit, mint egy kedves segítőt, aki képes ezzel a módszerrel átvezetni a túlsó partra, ahol már nem terhelnek azok a fájdalmak, ugyanúgy, mint régen. Csak ajánlani tudom, mindazoknak, akik képesek és akarnak is változtatni az életükön.”

Ő. A.

“Olyan – veszteséget átélt személyeknek javaslom a módszert, akik gyászmunkájukban elakadtak, elveszített hozzátartozójukkal kapcsolatos érzéseik között a „bárcsak ezt még elmondtam volna neki” van túlsúlyban. Továbbá ha a szorongató élethelyzetek együttállása nehezíti tisztán látásukat, megküzdési képességük átmeneti zavarát élik meg, s emiatt minden kapaszkodót meg kívánnak ragadni.

Az online térben végzett munka nem esett nehezemre, annál is inkább, hiszen a pandémiás helyzet már szinte természetessé tette az interakciók bonyolításának ezen színterét.

Márti személyisége segítség volt abban, hogy ne érezzem annyira feszélyezve magam, hogy végig nyitott tudjak maradni a módszert illetően.”

N. A.

„A Gyógyulás a gyászból program számomra nagyon segítő volt. Rendkívül jó, hogy van egy olyan Segítőnk a feldolgozás során, aki teljes figyelemmel és beleérzéssel meghallgat, aki titoktartást fogad, nem beszéli ki a problémánkat a hátunk mögött! Különösen ajánlom olyan gyászolóknak, akik mellett nem áll szorosan családtag vagy barát, aki segítene feldolgozni az őt ért traumát. Levontam most magamnak a tanulságot arra nézve is, hogy nem jó stratégia a halogatás, ha elrendezni való dolgunk van valakivel, akkor azt minél hamarabb meg kell tenni, hiszen később vagy lesz rá idő és lehetőség, vagy nem, és ha bennünk marad, a sok kimondatlan sérelem, fájdalom, az teljesen felemészt bennünket idővel. Nagyon hasznosnak érzem a veszteségek feldolgozását magamra nézve is, de arra nézve is, hogy hogyan legyek én megértő és segítő hallgató, vígasztaló, ha esetleg a közvetlen környezetemben gyászol valaki vagy egy kapcsolatot, hogyan legyek “a szív fülekkel”, hogyan hallgassak meg másokat anélkül, hogy a szavába vágnék, ítélkeznék és tanácsokat osztogatnék, hogyan tudjam azt nyújtani, amire éppen szüksége van a bajban lévőnek (talán csak azzal, hogy végighallgatom és együttérzésemről biztosítom őt, és tanácsot csak akkor adjak, ha kér is az illető).

A kapcsolatdiagram elkészítése során is levontam a tanulságot, hogy nincs olyan, hogy csakis rossz kapcsolat, történtek jó dolgok is, amiket nem szabad semmissé tenni a későbbi rossz dolgok fényében, reálisan kell látni a kapcsolatot, a jó és a rossz történésekkel együtt.

Összességében nagyon hasznosnak és segítőnek ítélem meg az együtt töltött időt a mentorral, Mártival mindenkinek szívből ajánlom ennek a lehetőségnek az igénybevételét, aki szeretné az életében meglévő gyászt, traumát minél előbb feldolgozni, hogy minél hamarabb teljes, örömteli és kiegyensúlyozott életet tudjon élni újra!

Nagyon köszönöm a lehetőséget!”

Éva

„Nagyon jól, logikusan felépített program, amely lépésről-lépésre vezet végig a gyászfeldolgozás útján. A könyv és a személyes támogatás megteremti azt a biztonságos környezetet, ami ahhoz, kell, hogy a kliens végig érezze, hogy nincs egyedül, több mankója is van, amire tud támaszkodni. A könyvben szereplő példák nagyon jó megerősítések, hogy a gyásszal szembesülő nincs egyedül problémájával.

A gyászfeldolgozás végére letisztultak az érzéseim és konkrét szavakban megfogalmazódtak, hogy pontosan melyik érzés mit is jelent bennem.

Hálás vagyok, hogy végig tudtam járni az utat Márti segítségével. A kizárólag online találkozók ellenére nem sérült a munka során a bensőséges környezet, sem az érzelmi biztonság. Márti végig olyan visszajelzéseket adott, melyekkel épített. Köszönöm Neki a munkáját és a támogatását. Hálás szívvel ajánlom mindenkinek segítségét!”

Ági