fbpx

Munkám során számos esettel találkozom, amikor a gyászolónak korábbi generációk fájdalmával kell megbirkóznia. A transzgenerációs gyász, vagy más néven transzgenerációs trauma azokra a helyzetekre utal, amikor a gyászt kiváltó esemény annyira mély nyomot hagyott a családban, hogy a következő generációkra is áttevődött annak hatása, mintha öröklődött volna.

A Holocaust túlélők és családjaik például azt a csoportot képviselik, akiknek meg kell küzdeni a transzgenerációs gyász nehézségeivel. Annak a mély gyásza, amit a koncentrációs táborok túlélőinek kellett elszenvedniük, bárkinek elképzelhetetlen, aki nem volt ott. Miután a túlélők gyermeket szültek, érthető, hogy elmesélték a történeteiket anélkül, hogy felismerték volna, hogy továbbadják a gyászt és az ahhoz kapcsolódó érzelmi hatást szinte belenevelik a következő generációkba. Tanulmányok kimutatják, hogy sokkal nagyobb mértékben függnek terápiás folyamatoktól azok, akiknek felmenőik között holocaust túlélő van, összehasonlítva az átlag lakossággal, mivel ezek az emberek tovább küzdenek a borzalmakkal, félelmekkel és veszteségekkel, melyeket szüleik beléjük neveltek.

Ezt a fajta elhúzódó gyászt szintén megfigyelték azokban a családokban, akik gyermeket veszítettek el. A tragédia megélése után ezek a szülők sokkal inkább túlvédik a többi gyermeket, néha egészen addig a pontig, hogy szinte belenevelik a gyermekük hitrendszerébe a hasonló veszteségtől való félelmet. Amikor ez a félelem mélyen belénk nevelődik, még tovább is adhatjuk a következő generációknak, hiszen idővel ezek a gyermekek maguk is szülők lesznek.

A 2001. szeptember 11-i terror támadás után a szülőkben jelentősen megnőtt az idegenektől való félelem, amit gyermekeiknek is továbbadtak. Nemzetek közötti gyűlölet is generációról generációra átöröklődhet.

Mit lehet tenni, hogy segítsünk ezeknek a gyászolóknak?

Még nem találtak fel olyan időgépet, melyekkel ezeket a fájdalmakat közömbösítik. Így két választási lehetőség van: vagy továbbra is a múlt veszteségeibe temetkezünk, vagy megtaláljuk annak módját, hogy feldolgozzuk és ne adjuk tovább a következő generációnak.

Ha az első lehetőséget választjuk, nincs gyógyulás és a folyamatos fájdalom szinte elkerülhetetlen.

Mivel nincs lehetőség arra, hogy megváltoztassuk a múltban történt rossz dolgokat, melyek továbbra is negatívan befolyásolják életünket, pozitívan és hatékonyan kell tenni azért, hogy feldolgozzuk a gyászt.

A cselekvés melletti döntés nem azt jelenti, hogy ezek az emberek kisebbítik a múltban megélt veszteségeket, hanem tudatos döntést hoznak, hogy túllépnek a veszteségek fojtogató érzésén és pozitívan, boldogan tekintenek a jövőbe. Miután hatékonyan foglalkoztak érzelmi fájdalmaikkal, sokkal jobb helyzetbe kerülnek, hogy megakadályozzák a fájdalmak jövőbeni hatását. Családjuk megélésének egyéb pozitív oldalát világosan látják a jövőben és ezt a kulturális örökséget adják tovább a következő generációnak. Lehetőségük lesz felülemelkedni a fájdalmakon és továbblépni.

Ahogy Viktor Frankl fogalmazott: „Mindent elvehetnek az embertől, kivéve egyet: azt az emberi szabadságot, hogy megválassza a hozzáállását bármilyen körülményben.”

A Gyászfeldolgozás Módszer® hatékony eszközt kínál, hogy megküzdjünk a transzgenerációs traumák érzelmi fájdalmával. Eszközt ad a gyász feldolgozásához. Ez egy igazi cselekvés terv, mely összetört szívedet segíti és végig vezetlek.

A gyász megterhelő lehet a mindennapok megélésében. Amikor ez a gyász generációról generációra átöröklődik, még rosszabb. Olyan érzések keríthetnek hatalmában, hogy nincs más út, mint tovább élni a fájdalomban és a reménytelenségben. Továbbra is a múlt áldozataként élhetsz vagy pedig a múlt túlélője lehetsz. A legnagyobb ajándék, hogy teszel magadért és megállítod a transzgenerációs örökség ördögi körét.

Nem tudod meg nem történté tenni a múltat, de tehetsz magadért, így a fájdalom már nem kontrollál és akadályoz abban, hogy a legjobbat hozd ki magadból.

(Grief Recovery®)