fbpx

A mentális egészség egyre gyakrabban hangoztatott kifejezés. A test és lélek egységét figyelembe véve, holisztikus szemléletben, egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos veszteségeink feldolgozása, élet minőségünk javítása. Volt olyan gyászolóm, aki azzal keresett meg, hogy nem akarja, hogy az egészsége rámenjen a gyászára.

A gyász a leggyakoribb veszély, mely lelki egészségünket fenyegeti. Veszteségeink halmozódása az évek során sokféle szempontból korlátozza életünket, legyen szó szakmai előmenetelünkről, vagy kapcsolatainkról.

A feldolgozatlan gyász az alapja fájdalmainknak. Nézzük meg, melyek az okok, amik a Gyászfeldolgozás Módszer® mellett szólnak, ha lelki gyógyulásunk a tét.

1. A múltból cipelt érzelmi csomagunk megakadályoz abban, hogy jól lássuk magunkat és a környezetünkben élő embereket. A gyász feldolgozásából eredő szabadság segít, hogy őszintébben meglássuk magunkat.

2. Bizonyára hallottad már azt a mondást, hogy: “Ha ugyanazokat a dolgokat ismételed, ne várj más eredményt! ”. Elég nehéz bármi újat és jobbat tenni, ha csak nem látod, hogy mi az, ami visszatart a múltból. Krízis helyzetben az emberek hajlamosak visszanyúlni régi szokásokhoz, viselkedésekhez. A Gyászfeldolgozás Módszer® által új viselkedések elsajátításhoz vezetlek, mely értékes lesz a jövőre vonatkozóan is.

3. Azáltal, hogy feldolgozzuk a múltbeli veszteségeket, újra építjük a biztonságérzetedet, bizalmadat és boldogságodat.

4. Semmi sem garantálja jobban az új kapcsolatok kudarcát, mint az, ha koloncként húzzuk magunk után a korábbi kapcsolatok terhét. Csak nézzük mg a válási arányokat. Az első házasság utáni válás 50%, a második után 67% a harmadiknál már 73%. A veszteségek feldolgozásával megtörhetjük az átkozott ördögi körnek a forgását új kapcsolatunkban. Válás után az egyik gyászolóm amiatt keresett meg, hogy nem szeretné, hogy a múlt kísértsen és az új kapcsolatát beárnyékolja az új kapcsolatát. A program végén kaptam tőle ezt a visszajelzést: „Ma volt egy pillanatom, amikor arra eszméltem, hogy mióta nem rágódtam már a múlton. Milyen jó, hogy csak élem az új életem. Olyan furcsa volt, mikor nem hittem, hogy valaha elmúlik az a kettős érzés. Azt hittem, ez már mindig így már mindig így lesz, s de jó, hogy nem!”

5. Amikor valaki nem tudja, hogy hogyan küzdjön meg múltbeli veszteségeivel, valószínűleg azt sem fogja tudni, hogy kezelje az elkövetkező veszteségeket. Mi történik? Rossz eszközöket használnak újra és újra. Viszont lehetőség van arra, hogy hatékony eszköz felhasználása által kiszolgáltatottság helyett felkészültebb legyél a jövőbeni veszteségekkel szemben.

6. Mindannyian élünk, éltünk át gyászt, még akkor is, ha másképp neveztük. A kérdés az, akarod-e a változást viselkedésedben, életedben. A hatékony gyászfeldolgozás az új kezdet legjobb módja.

(Grief Recovery®